Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Κάτοικος του Ντιτρόιτ απελάθηκε στο Ιράκ. Δεν είχε ζήσει ποτέ εκεί και πέθανε στον δρόμο πιθανότατα από έλλειψη ινσουλίνης

O Jimmy Aldaoud γεννήθηκε στην Ελλάδα από Ιρακινούς γονείς και όταν εκείνος ήταν 6 μηνών, η οικογένεια μετακόμισε στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ. 41 χρόνια μετά, ο χριστιανός Aldaoud, χωρίς να έχει ζήσει ούτε μία μέρα από τη ζωή του στο Ιράκ, χωρίς να μιλάει αραβικά, όντας διαβητικός και έχοντας προβλήματα ψυχικής υγείας, απελάθηκε από την κυβέρνηση Τραμπ πριν δύο μήνες στο Ιράκ, όπου βρέθηκε μόνος και τελικά πέθανε καθώς πιαθανολογείται ότι δεν είχε πρόσβαση σε ινσουλίνη.


 «Δεν καταλαβαίνω τη γλώσσα. Κοιμάμαι στον δρόμο. Είμαι διαβητικός. Χρειάζομαι ινσουλίνη. Έκανα εμετό και ψάχνω στον δρόμο για να φάω κάτι. Δεν έχω τίποτα εδώ» φαίνεται να λέει ο Aldaoud σε ένα video στο Facebook. Αυτή τη βδομάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, ο άντρας πέθανε στη Βαγδάτη, όπως δήλωσε η οικογένειά του και η Αμερικανική Ένωση για τις Ατομικές Ελευθερίες (American Civil Liberties Union – ACLU). Πιστεύουν ότι αιτία θανάτου υπήρξε η ανεπαρκής πρόσβαση σε ινσουλίνη στην ξένη χώρα όπου βρέθηκε ο 41χρονος.

Οι κοντινοί του άνθρωποι λένε ότι δεν έπρεπε ποτέ να απελαθεί σε μια χώρα χωρίς καλό σύστημα υγείας και με πολιτική αναταραχή, ειδικά γιατί ο Aldaoud άνηκε στη Χαλδαϊκή Καθολική Κοινότητα, η οποία αντιμετωπίζει βία και διώξεις από το 2003 και την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ. Τότε στο Ιράκ ζούσαν πάνω από ένα εκατομμύριο πιστοί της Χαλδαϊκής Καθολικής Εκκλησίας, ενώ σήμερα δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι εξαιτίας των διώξεών τους από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Δεν υπάρχουν σχόλια: