Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

Η εποχή της ελευθεριότητας

Η ιδιοκτησία των ανθρώπων στις διαπροσωπικές σχέσεις, αυτή που έφερε ο καταναλωτισμός σαν συντηρητική απάντηση και κακοποίηση της χειραφέτησης, είναι η αφετηρία κάθε γυναικοκτονίας. Και όχι ο "άπιστος που ξενοκοίταζε " ή "αυτή που κουνιότανε".

Έτσι στην εποχή της ελευθεριότητας και του τρομερού νεοσυντηρητισμού τα εγκλήματα της ιδιοκτησίας στις σχέσεις, όλο και πιό βίαια, θυμίζουν την Ελλάδα της διαπόμπευσης, των εγκλημάτων τιμής και της αγοραπωλησίας μέσω γάμων που ήταν ο κανόνας μέχρι την δεκαετία του 70
Dimitris  Avgeris
Δηλαδή είτε έτσι, είτε γιουβέτσι, το βιτριόλι δικαιώνεται, είτε "φταίει το θύμα που κουνούσε την ουρά της", είτε "φταίει ο  μαλάκας που ξενοκοίταζε"..

.
Λοιπόν, απόπειρα γυναικοκτονίας είναι το έγκλημα, από τις σπάνιες περιπτώσεις που η δράστιδα είναι γυναίκα, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία. Η Ιωάννα δέχτηκε σεξιστική επίθεση εξαιτίας του φύλου της. Ελαφρυντικά τύπου "την ζήλευε", είναι ίδιας αξίας με το αντίστοιχο αντρικό "την σκότωσε γιατί τον απατούσε".

Ευχαρίστως να συζητήσουμε για την κοινωνιολογία των ερωτικών σχέσεων στον καπιταλισμό και το πόσο μαλακισμένους ανθρώπους και των δυο φύλων παράγει, αλλά να μην ξεχάσουμε τα βασικά: Η σύναψη σχέσεων και γάμων καθώς και οι χωρισμοί αυτών, όπως και η μοιχεία, είναι ελεύθερα και νόμιμα, αποποινικοποιήθηκαν από το κράτος μετά από αγώνες. Δεν θα τα επαναποινικοποιήσουμε εμείς, δίνοντας ελαφρυντικά στους/στις δράστες σεξιστικών επιθέσεων...

Δημήτρης Λαβατσής

Δεν υπάρχουν σχόλια: