Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Στα πρόθυρα εξουθένωσης οι εντατικολόγοι του Παίδων «Αγία Σοφία» λόγω των κενών

Επιστολή προς τη διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας και το Επιστημονικό Συμβούλιο στέλνουν οι γιατροί της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», περιγράφοντας τα κενά που τους φέρνουν στα όρια εξουθένωσης, αλλά και με συγκεκριμένα αιτήματα για το παιδιοκαρδιοχειρουργικό – καρδιολογικό κέντρο, του οποίου η λειτουργία έχει ανασταλεί «λόγω της πανδημίας».

Στην επιστολή τους, οι γιατροί των ΜΕΘ περιγράφουν την ιδιαίτερα επιβαρυμένη εργασιακή καθημερινότητα των εντατικολόγων του Νοσοκομείου, που αναλαμβάνουν και τις επείγουσες κλήσεις αλλά και, κατά την επιστροφή τους, τους ήδη νοσηλευόμενους βαθιά ασθενείς:
«Στο νοσοκομείο μας όπως και σε πολλά άλλα δεν υπήρχε οργανωμένο και αυτόνομο τμήμα επειγόντων, γι’ αυτό και όλους τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς αντιμετωπίζει και διακινεί ομάδα εντατικολόγων.
 Όταν το τηλέφωνο στην ΜΕΘ χτυπάει για επείγουσα κλήση, ένας ή και δύο ιατροί εντατικολόγοι μαζί με έναν νοσηλευτή της ΜΕΘ, ένα βαλιτσάκι με υλικά, έναν φορητό αναπνευστήρα και ένα οξύμετρο τρέχει για να αντιμετωπίσει τον μικρό ασθενή. Η κλήση μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε τμήμα του νοσοκομείου, ακόμα και από το ογκολογικό νοσοκομείο, που δε διαθέτει δική του ομάδα επειγόντων και βρίσκεται σε άλλο κτήριο και σε απόσταση από τη ΜΕΘ.
Όταν οι ιατροί της ΜΕΘ είναι σε κλήση, πρέπει να αντιμετωπίσουν τον βαρέως πάσχοντα ασθενή σωστά και γρήγορα και να γυρίσουν στη ΜΕΘ και να φροντίσουν τους ήδη νοσηλευόμενους βαριά ασθενείς, καθώς και να ετοιμαστούν για την επόμενη κλήση. Έχει συμβεί σε μία εφημερία να αντιμετωπίσουμε έως και 10 κλήσεις και να απασχοληθούμε στα επείγοντα για την αντιμετώπιση των ασθενών (αερισμός, διασωλήνωση, τοποθέτηση φλέβας , αξονική ή μαγνητική τομογραφία κ.λπ.) έως και 3 ώρες.»
Αναφερόμενοι στις πληροφορίες που διέρρευσαν για το κλείσιμο της ΚΕΜ, που λειτουργεί Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Covid-19 για παιδιά, σημειώνουν:
 «Και ενώ κινδυνεύουμε όλοι από επαγγελματική εξουθένωση, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρακολουθούμε δημοσιεύματα περί της μη λειτουργίας της ΚΕΜ και καλούμαστε να στελεχώσουμε οι ίδιοι ιατροί εντατικολόγοι, ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα τμήματα! Δηλαδή οι ίδιοι εντατικολόγοι είναι ΜΕΘ, ΤΕΠ, ΚΕΜ, COVID-ΜΕΘ, τμήμα νευρομυικών παθήσεων! Οι ιατροί εντατικολόγοι δεν μπορούν να καλύπτουν όλα τα κενά του νοσοκομείου όσο και να θέλουν να βοηθήσουν».
Για να λειτουργήσει πραγματικά ένα δημόσιο και σύγχρονο παιδιοκαρδιοχειρουργικό – καρδιολογικό κέντρο χρειάζεται, επισημαίνουν, η άμεση θεσμοθέτησή του ως αυτόνομο τμήμα για να μπορεί να προσλαμβάνει το απαραίτητο προσωπικό και να μη χρησιμοποιεί δανεικό και μη εξειδικευμένο, η άμεση και πλήρης στελέχωσή του με το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ επιστημονικό προσωπικό, τουλάχιστον 5 επιμελητές και έναν συντονιστή διευθυντή, η τήρηση όλων των διεθνών κανόνων για τη λειτουργία αυτών των τμημάτων. «Όλες οι προσωρινές λύσεις μέχρι τώρα όχι μόνο δεν ωφέλησαν αλλά καθυστέρησαν επιπλέον την αυτόνομη και σωστή οργάνωσή του», καταλήγουν.
«Για να λειτουργήσει πραγματικά ένα δημόσιο και σύγχρονο παιδιοκαρδιοχειρουργικό – καρδιολογικό κέντρο», προσθέτουν επίσης, χρειάζεται
·         Η άμεση θεσμοθέτησή του ως αυτόνομο τμήμα για να μπορεί να προσλαμβάνει το απαραίτητο προσωπικό και να μη χρησιμοποιεί δανεικό και μη εξειδικευμένο.
·         Η άμεση και πλήρης στελέχωσή του με το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ επιστημονικό προσωπικό, τουλάχιστον 5 επιμελητές και έναν συντονιστή διευθυντή.
·         Τήρηση όλων των διεθνών κανόνων για τη λειτουργία αυτών των τμημάτων
·         Όλες οι προσωρινές λύσεις μέχρι τώρα όχι μόνο δεν ωφέλησαν αλλά καθυστέρησαν επιπλέον την αυτόνομη και σωστή οργάνωσή του.
Το κείμενο προσυπογράφεται από το σύνολο των ιατρών της ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ.
thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: