Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Πόση ώρα μένει ο κορωνοϊός στο δέρμα και στα χέρια;

 

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κυότο χρησιμοποίησε σε εργαστηριακά πειράματα που έκανε ανθρώπινο δέρμα που έλαβε από το νεκροτομείο, ώστε μην υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης υγιών εθελοντών.

Στην συνέχεια ανέμειξαν κύτταρα της επιδερμίδας με δείγματα του κορωνοϊού αλλά και του ιού της γρίπης Α, που επίσης μεταδίδεται μέσω της ανθρώπινης επαφής και σταγονιδίων. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν πως ο ιός της γρίπης επέζησε 1,8 ώρες στο δέρμα, την ίδια ώρα που ο κορωνοϊός επέζησε 9 ώρες.

«Αυτά τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι ο SARS-CoV-2 έχει μια υψηλότερη σταθερότητα στο ανθρώπινο δέρμα απ’ ότι ο ιός της γρίπης Α» αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Clinical Infectious Diseases.

Όταν τα δείγματα αναμείχθηκαν με βλέννα από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, ο κορωνοϊός επέζησε για 11 ώρες, ενώ αυτός της γρίπης 1,69 ώρες. Πάντως με τη χρήση αντισηπτικού χεριών με αλκοόλ 80% και οι δυο ιοί εξουδετερώθηκαν μέσα σε 15 δευτερόλεπτα. Οι ερευνητές αναφέρουν πως οι πληροφορίες που προέκυψαν από τον χρόνο επιβίωσης του κορωνοϊού στην επιδερμίδα, μπορούν να συμβάλλουν σε νέες προσεγγίσεις για την αποφυγή της μόλυνσης ενώ ταυτόχρονα δείχνουν πόσο σημαντικό είναι το πλύσιμο των χεριών.

Αν και πολλές έρευνες έχουν δείξει πως η κύρια οδός μετάδοσης του κορωνοϊού είναι μέσω σταγονιδίων, αλλά και αερογενώς, οι Ιάπωνες ερευνητές συμπεραίνουν: «Η μελέτη δείχνει ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να έχει υψηλότερες πιθανότητες μόλυνσης μέσω της επαφής απ’ ό,τι ο ιός της γρίπης Α γιατί είναι πολύ πιο σταθερός στην ανθρώπινη επιδερμίδα».

.e-radio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: