Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Αν η οικογένειά σου σιτίζεται από το κράτος, δεν ξέρεις τι σημαίνει «επίταξη»

 Μια νέα ερμηνεία στη λέξη επίταξη έδωσε ο γόνος της κρατικοδίαιτης δυναστείας Μητσοτάκη και πρωθυπουργός της χώρας, σε μήνυμά του στο Twitter. Επίταξη, είπε, σημαίνει «πληρώνω και έχω στη διάθεσή μου εκείνη τη στιγμή».  Μια πρόχειρη ματιά, βέβαια, σε κάποιο λεξικό δίνει διαφορετική ερμηνεία. Επίταξη, διαβάζουμε, είναι «η οριστική ή προσωρινή αφαίρεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας καθώς και προσωπικών υπηρεσιών, που γίνεται από το κράτος για στρατιωτικούς σκοπούς σε καιρό πολέμου ή επιστράτευσης ή για δημόσια ωφέλεια».

Η λέξη που έψαχνε ο Μητσοτάκης ήταν προφανώς η «ενοικίαση» ή για να το πούμε με πολιτικούς όρους ο «μαυραγοριτισμός», η ικανότητα δηλαδή του ιδιωτικού τομέα να εκμεταλλεύεται τους πολίτες μιας χώρας όταν βρίσκονται σε ανάγκη για να εξασφαλίσουν υπερκέρδη — συχνά με τη βοήθεια του κρατικου τομέα ο οποίος είτε κάνει τα στραβά μάτια ή ενισχύει τη διαδικασία καθώς ελέγχεται από τους μαυραγορίτες.

Δεν περιμέναμε φυσικά από τον γόνο μιας οικογένειας που ανδρώθηκε πολιτικά στα χρόνια του μαυραγοριτισμού (πολιτικού και όχι μόνο) να γνωρίζει την πραγματική σημασία της λέξης «επίταξη».

Ούτως η άλλως στην Ελλάδα η συγκεκριμένη λέξη κακοποιήθηκε και έλαβε διαφορετικό νόημα από την αστική τάξη της χώρας ήδη από την εποχή που αυτή έλαβε τη σημερινή της μορφή, στα χρόνια δηλαδή της ναζιστικής κατοχής.
Όπως μας εξηγούσε στο ντοκιμαντέρ ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε ο δημοσιογράφος και ερευνητής Δημοσθένης Κούκουνας, στην Ελλάδα υπάρχει ο μύθος ότι οι δυνάμεις κατοχής είχαν επιτάξει τις παραγωγικές μονάδες της χώρας. Στην πραγματικότητα συνεργάζονταν μαζί τους με επιχειρηματικούς όρους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις εκδόσεις Λαμπράκη, που είχαν εξασφαλίσει χρυσά συμβόλαια με επιχειρήσεις που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του Γκέμπελς.

Αυτή τη σημασία της λέξης «επίταξη» άκουγε στο σπίτι του ο Μητσοτάκης, αυτή λέει και τώρα που έγινε πρωθυπουργός.

Άρης Χατζηστεφάνου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: