Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Δέκα μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις «ξεπαγώνει» ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Οι επενδύσεις είχαν κολλήσει εξαιτίας εμποδίων του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου


Επενδύσεις που είχαν παγώσει καθώς οι εκτάσεις ή οι σχεδιαζόμενες σε αυτές δραστηριότητες έβρισκαν «τοίχο» στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο σχεδιάζει να ξεμπλοκάρει ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην πρώτη του ομιλία ως υπουργός Περιβάλλοντος στη Βουλή, στις 21 Ιουνίου, είχε επισημάνει ότι έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες «για την άμεση καταγραφή επενδυτικών σχεδίων που λιμνάζουν και την κατά προτεραιότητα εξέταση έως 10 από αυτές, με κριτήριο το μέγεθος της επένδυσης».



Οπως είχε διευκρινίσει θα προχωρήσει «στην πλήρη κατάργηση του συνόλου των αδειοδοτήσεων που αλληλοκαλύπτονται, αποτελούν γραφειοκρατικά βαρίδια και δημιουργούν συνθήκες διαφθοράς», οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο, «θα ενσωματωθούν στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων».

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος, «λιμνάζουν» όσες επενδύσεις απαγορεύονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο είτε διότι βρίσκονται σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου, σε δασικές εκτάσεις κλπ.


Οι δέκα επενδύσεις

Οπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι μεγαλύτερες επενδύσεις, τις οποίες η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ επιχειρεί να ξεμπλοκάρει, είναι:

- κατασκευή ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Αταλάντη Φθιώτιδας, το οποίο είχε «κολλήσει» σε ενστάσεις υπηρεσιών για τον χαρακτήρα της έκτασης. Σε περίπου 12 χιλιάδες στρέμματα σχεδιάζεται κατασκευή καταλυμάτων, γηπέδων γκολφ και τένις, ιππικό κέντρο, χωριά κ.ά.

- κατασκευή γηπέδου γκολφ κοντά στις εκβολές του Αλφειού στον νομό Ηλείας το οποίο μπλόκαρε η ισχύουσα Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου.

- δημιουργία τουριστικού χωριού (με καταλύματα, γήπεδα γκολφ, ποδοσφαίρου και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων, συνεδριακό κέντρο κ.ά.) σε έκταση 6.000 στρεμμάτων στον κάβο Σίδερο στη Σητεία της Κρήτης, έργο του οποίου οι περιβαλλοντικοί όροι ακυρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας,

- κατασκευή τουριστικής μονάδας στη Μήλο στον βιότοπο της προστατευόμενης κόκκινης οχιάς. Η χώρα μας έχει καταδικαστεί στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων διότι δεν είχε πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της οχιάς Vipera schweizeri στη Μήλο.

- αίτημα για απευθείας ανάθεση εκμετάλλευσης λατομείου στον Έβρο για εξόρυξη ζεόλιθου,

- εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Λέσβο, τη Λήμνο και τη Χίο. Η επένδυση είχε σταματήσει διότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες μελέτες για την προστασία της ορνιθοπανίδας.

- εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιφερειακή ζώνη του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών.

- μετατροπή των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Γαλάτσι σε εμπορικό κέντρο,

- επέκταση ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στο Λαγονήσι η οποία δεν προχώρησε με την αιτιολογία ότι απαγορεύεται από τη θεσμοθετημένη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου Λαυρεωτικής,

Επίσης, η Εκκλησία της Ελλάδας, σε συνεργασία με τη Μονή Πεντέλης, επιθυμεί την κατασκευή πάρκου φωτοβολταϊκών στην Πεντέλη παρά τις αντιδράσεις της δασική υπηρεσίας.


Πώς θα προχωρήσουν σήμερα όλες αυτές οι επενδύσεις όταν τόσα χρόνια «κολλούσαν» στην ισχύουσα νομοθεσία; Ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε μια «γεύση» των αλλαγών που έρχονται από το βήμα της Βουλής. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά «έχουμε σκοπό να ανοίξουμε μια συζήτηση όχι μόνο για το τι είναι δάσος αλλά και τι θέλουμε να είναι δάσος»...


Δεν υπάρχουν σχόλια: