Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Τέρμα στο δωρεάν μπάνιο.....

Παραχώρηση αιγιαλών και παραλιών σε ιδιώτες επενδυτές για 50 χρόνια


Παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας σε ιδιώτες επενδυτές για διάστημα μέχρι και 50 ετών αλλά και τροποποιήσεις στις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης, προβλέπονται στον Εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, σύμφωνα με το «Έθνος». Όπως αναφέρεται για την αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στον κύριο της επένδυσης της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή λιμενικών εγκαταστάσεων.


Σημειώνεται δε, πως οι κατευθύνσεις της εθνικής χωροταξικής πολιτικής, όπως αυτές απορρέουν από τα υφιστάμενα χωροταξικά πλαίσια εθνικού επιπέδου, λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό του χωρικού προορισμού των δημοσίων ακινήτων σε συνδυασμό με τις ανάγκες της δημοσιονομικής βιωσιμότητας. 


Επιπλέον στον εφαρμοστικό νόμο περιλαμβάνεται ειδική ρύθμιση, με την οποία ορίζεται ο θεσμός της «επιφάνειας» για την παραχώρηση με μακροχρόνια μίσθωση από 50 έως και 100 έτη δημόσιων κτημάτων. Μάλιστα, τα μελλοντικά έσοδα από αυτές τις μισθώσεις μπορούν να τιτλοποιηθούν, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στον επενδυτή να αγοράσει το ακίνητο μετά την παρέλευση 100 ετών.
Κόντρα Δήμου Σαρωνικού – ΕΤΑ για τις ακτές της Αναβύσσου




Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις στο Δήμο Σαρωνικού έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η διοίκηση των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) προχώρησε στην εκμίσθωση μέρους των ακτών της Αναβύσσου σε ιδιώτες. Το θέμα δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Σύμφωνα με το Δήμο Σαρωνικού, η ΕΤΑ παραχώρησε τη χρήση μεγάλων τμημάτων του αιγιαλού της περιοχής σε ιδιωτικές εταιρείες αντλώντας ετήσια έσοδα μόλις 21.000 ευρώ συνολικά, την ώρα που ο δήμος Σαρωνικού θα της απέδιδε από τις μισθωμένες καντίνες των παραλιών 30.600 ευρώ το χρόνο. Κατόπιν, η εταιρεία αποφάσισε να διενεργήσει πρόχειρο διαγωνισμό για την εκμίσθωση τεσσάρων τμημάτων του Αιγιαλού την τρέχουσα και την επόμενη θερινή περίοδο. Η ενέργεια αυτή και ο διαγωνισμός που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Πέμπτη αμφισβητούν τα δικαιώματα του Δήμου Σαρωνικού στην παραλία, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε ομόφωνα να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να μπλοκάρει τη διαδικασία.


Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, έχει αποστείλει έγγραφα για το ζήτημα προς τα αρμόδιους φορείς. Σύμφωνα με αυτά, η ΕΤΑ αρχικά ήρθε σε προφορική συμφωνία για την παραχώρηση χρήσης τμημάτων του Αιγιαλού προς το δήμο υπό τον όρο ότι ο δήμος θα της απέδιδε το 20% των εισπράξεων από τυχόν μισθώματα. Στο έγγραφο του δημάρχου προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού αλλά και προς τον περιφερειάρχη Αττικής «βάσει αυτής της συμφωνίας, ο δήμος μας προχώρησε σε ανοιχτό διαγωνισμό για τη μίσθωση καντινών στα συγκεκριμένα τμήματα του Αιγιαλού. Στη συνέχεια όμως ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑ, κ. Δημήτριος Λάμπρου, όχι μόνο αθέτησε τη συμφωνία, αλλά προχώρησε για πρώτη φορά στη διακήρυξη πρόχειρου διαγωνισμού για την εκμίσθωση των ίδιων τμημάτων του αιγιαλού, στα οποία έχουν ήδη τοποθετηθεί καντίνες και έχει ήδη κινήσει εναντίον μας διάφορες νομικές διαδικασίες παρά τα ήδη συμφωνηθέντα». Όπως υποστηρίζει η δημοτική αρχή, η εκμίσθωση των καντινών στις παραλίες της Αναβύσσου αφενός επιτρέπει στον δήμο να αντλήσει έσοδα για τη λειτουργία των παραλιών και αφετέρου εξασφαλίζει έσοδα ύψους 30.600 ευρώ για την ΕΤΑ. Εν τω μεταξύ η εταιρεία έχει παραχωρήσει σε ιδιώτες την απλή χρήση έκτασης 500 τ.μ. στην περιοχή έναντι 3.000 ευρώ ετησίως και την απλή χρήση δυο τμημάτων έκτασης άνω του 1 στρέμματος έναντι 6.000 και 12.000 ευρώ ετησίως. 


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: