Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Η Κροατία από τα μεσάνυκτα το 28ο μέλος της ΕΕ. Καλως ηρθες στην Κόλαση!

Η Κροατία έγινε τα μεσάνυκτα το 28ο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ οργανώθηκαν λαμπροί εορτασμοί με τις σημαίες της ΕΕ να κυματίζουν σε εξέδρα στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Οι εορτασμοί δέχθηκαν πλήγμα όταν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί, λόγω τφόρτου εργασίας. Κροατικά ΜΜΕ συνέδεσαν την απόφαση της με την υπόθεση ενός πράκτορα των κροατικών μυστικών υπηρεσιών που καταζητείται από τις γερμανικές αρχές. Η είδηση διαψεύτηκε από την καγκελαρία.
Η ίδια η Μέρκελ δήλωσε ότι η Κροατία πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. "Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, ειδικά στον τομέα της δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της διαφθοράς", ανέφερε.

Η Κροατία εισέρχεται στην ΕΕ δύο και πλέον δεκαετίες μετά την ανεξαρτησία της από την Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία, γεγονός που πυροδότησε έναν τετραετή πόλεμο με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.
Ο ενθουσιασμός πάντως ανάμεσα στο κόσμο είναι μειωμένος καθώς η χώρα διανύει το πέμπτο έτος οικονομικής ύφεσης με την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ 21%.
Η χώρα έχει πληθυσμό 4,4 εκατομμυρίων και προσελκύει κάθε χρόνο 10 εκ. τουρίστες.

offsite.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: