Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Πασοκονεαδημοκρατία, προχωρούν ακάθεκτοι στην διάλυση της χώρας!!

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές
Υπερψηφίστηκε, όπως άλλωστε αναμενόταν, την Τετάρτη στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Στην αγορά επικρατεί ικανοποίηση μετά τις αλλαγές που έγιναν στο επίμαχο άρθρο 16, ενώ αρχικά είχαν εκδηλωθεί έντονες αντιδράσεις από τους περισσότερους φορείς του οργανωμένου εμπορίου
Από τους 96 ψηφίσαντες βουλευτές του Α' θερινού τμήματος, το επίμαχο άρθρο 16, στο οποίο εντάχθηκε και νέα τροπολογία (για τα franchise), ψήφισαν στην ονομαστική ψηφοφορία οι 52 βουλευτές της συμπολίτευσης, ενώ καταψήφισαν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης. 
Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος καταψήφισε το άρθρο 16 που την συμπεριέλαβε, όπως έπραξε και ο κ. Οικονόμου της ΔΗΜΑΡ.
Νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι αποδέχεται βουλευτική τροπολογία για την υπαγωγή των καταστημάτων franchise σε εκείνα που θα μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές.
Η τροπολογία, μολονότι εκπρόθεσμη, τέθηκε σε ψηφοφορία. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τροπολογία υπογράφετο από 25 βουλευτές, οι περισσότεροι από τη ΝΔ.
Την υπέγραψαν επίσης ο Β. Οικονόμου από τη ΔΗΜΑΡ (αν και καταψήφισε το άρθρο 16) και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσής.
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έκαναν λόγο διαδικασίες που αιφνιδιάζουν το Σώμα και προέβλεψαν ότι ανοίγει ο δρόμος για να έχουν καταστήματα ανοιχτά οι πολυεθνικές, προτού ακόμη το θέμα κριθεί από τα δικαστήρια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του εκοινοβουλευτικού εκροσώπου του κόμματος, Π. Λαφαζάνη, μίλησε για εκπρόθεσμη τροπολογία και για «σκάνδαλο Τύπου Πάχτα».
Ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, σημείωσε ότι με βάση τον κανονισμό προβλέπεται η δυνατότητα ψηφοφορίας επί της τροπολογίας, εφόσον η κυβέρνηση την κάνει δεκτή.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν προσέρχεται με δογματική τοποθέτηση στη Βουλή.
Είπε επίσης ότι οι αντιπεριφερειάρχες έχουν τρεις μήνες προθεσμία προκειμένου να διαβουλευθούν με όλους τους φορείς. Όπως ανέφερε, τα περιθώρια συνεννόησης θα πρέπει να εξαντληθούν διότι ο αυταρχισμός δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομιλία του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά και η επιχειρηματολογία του υπέρ του άρθρου 16 προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Επικρίσεις προκάλεσε ιδίως η αναφορά του κ. Σκορδά στην αύξηση των πωλήσεων έξυπνων τηλεφωνικών συσκευών στην εποχή της κρίσης, ως αντεπιχείρημα σε όσους βουλευτές επισήμαναν ότι το πρόβλημα δεν είναι αν οι καταναλωτές θα βρουν ανοιχτά τα καταστήματα της Κυριακές, αλλά ότι δεν έχουν χρήματα για αγορές.
Η τροπολογία αναφέρει τα εξής: 

«Με το άρθρο 16, 2(β) οι ιδιοκτήτες καταστημάτων οι οποίοι "ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων", εξαιρούνται της δυνατότητας να έχουν τα καταστήματά τους ανοικτά τις Κυριακές.
Επειδή στην ως άνω κατηγορία ανήκουν και μικροκαταστήματα με σύμβαση "φραντσάιζινγκ" με αποτέλεσμα να αποκτούν προφανές μειονέκτημα σε σχέση με άλλους καταστηματάρχες παρόμοιας δραστηριότητας, θεωρούμε ότι ειδικά οι συμβεβλημένοι σε σύμβαση φφρατσάιζινγκ πρέπει να εξαιρεθούν και να έχουν τις ίδιες δυνατότητες με αυτούς».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: