Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Κάιρο: Πυροβολισμοί σε διαδήλωση υπέρ του Μόρσι - Τουλάχιστον 3 νεκροί

Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά την διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης ισλαμιστών κοντά στην προεδρική φρουρά, στο Κάιρο, όταν το πλήθος επιχείρησε να πλησιάσει στο σημείο όπου πιστεύεται ότι κρατείται ο έκπτωτος πρόεδρος Μόρσι. Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές έπεσαν νεκροί. Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων διέψευσε ότι έγινε χρήση πραγματικών πυρών από τον αιγυπτιακό στρατό. Σε άλλο ένοπλο επεισόδιο στο Σινά, δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν από πυρά αγνώστων.
Δημοσιογράφος του Reuters που βρισκόταν στο σημείο της διαδήλωσης των ισλαμιστών, είδε στρατιώτες να ρίχνουν στον αέρα. Στη συνέχεια άκουσε άλλους πυροβολισμούς και είδε τουλάχιστον οχτώ διαδηλωτές να έχουν τραυματιστεί. Ακολούθησε ρίψη δακρυγόνων. Πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο πρακτορείο ότι οι νεκροί διαδηλωτές είναι τουλάχιστον τρεις.

Ανταποκριτής του BBC, που ήταν παρών, αναφέρει επίσης ότι αρχικά ο στρατός πυροβόλησε στον αέρα και στην συνέχεια στο πλήθος.
Εκπρόσωπος του στρατού, πάντως, διέψευσε τα περί πυροβολισμών, λέγοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν μόνο άσφαιρα πυρά και δακρυγόνα για να απωθήσουν τους διαδηλωτές κοντά στο χώρο της προεδρίας της Αιγύπτου. Δεν είναι σαφές εάν στο σημείο αυτό επιχειρούσαν άλλες υπηρεσίες ασφαλείας.
Σε ένα άλλο αιματηρό επεισόδιο, δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν από πυρά άγνωστων στην πόλη Ελ Αρίς, στο Σινά, μπροστά σε ένα δημόσιο κτίριο. Οπως ανέφεραν ιατρικές πηγές, οι αστυνομικοί φρουρούσαν το κτίριο όταν οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους.
Ενοπλοι επιτέθηκαν νωρίτερα το πρωί σε άνδρες των ένοπλων δυνάμεων που φρουρούσαν το αεροδρόμιο της Ελ Αρίς. Δεν είναι ωστόσο σαφές εάν και κατά πόσον η επίθεση αυτή, καθώς και άλλη μία εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος στην κοντινή πόλη Ράφα, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, αποτελεί αντίδραση στην ανατροπή του Προέδρου Μόρσι.
Χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλώνουν, εν τω μεταξύ, στο Κάιρο, σε μια κινητοποίηση που βαφτίστηκε «Παρασκευή της Οργής» εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και του κύματος συλλήψεων που ακολούθησε στους κόλπους του κινήματός του, των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Οι διαδηλωτές πραγματοποιούν πορεία σε κεντρικό λεωφόρο που περνά μπροστά από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης. Οι διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται υπό το άγρυπνο βλέμμα του στρατού που είχε δεσμευτεί νωρίτερα ότι θα εγγυηθεί το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση. Κύριο μέλημα του στρατού είναι να κρατήσει τους υποστηρικτές του Μόρσι μακριά από τους αντιπάλους του, που συνήθως βρίσκονται στην πλατεία Ταχρίρ της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

«Θα συνεχίσουμε τις διαδηλώσεις» λέει ο ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων

Στο μεταξύ, ο ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων, Μοχάμεντ Μπαντίε, για τον οποίο οι στρατιωτικές αρχές είχαν χθες ανακοινώσει ότι συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση, εμφανίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής σε συγκέντρωση ισλαμιστών υποστηρικτών του ανατραπέντος Προέδρου Μόρσι. Οπως έγινε γνωστό ο Μπαντίε ανέβηκε στο βήμα της συγκέντωρσης στο προάστιο Νασρ Σίτι του Καΐρου και μίλησε στο πλήθος.
«Θα παραμείνουμε στους δρόμους κατά εκατομμύρια έως ότου επαναφέρουμε με θρίαμβο τον εκλεγμένο πρόεδρό μας», τόνισε ο Μπαντίε, σημειώνοντας ότι «το στρατιωτικό πραξικόπημα δεν έχει ισχύ». Ο ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων σημείωσε επίσης ότι δεν θα γίνει καμία παραχώρηση όσον αφορά την αποκατάσταση του Μόρσι στην προεδρία καθώς «στην αντίθετη περίπτωση θα δώσουμε την ζωή μας».
Πριν από την ομιλία του Μπαντίε, ένας άλλος αξιωματούχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο Άχμεντ Φάχμι, είχε καλέσει τους υποστηρικτές του προέδρου Μόρσι να μην επιτίθενται στον στρατό. «Ο αιγυπτιακός στρατός είναι η κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να περάσουμε», δήλωσε ο Φάχμι, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: