Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΗΜ.Ο.Σ.) Ώρα για την Παλλήνη των ονείρων μας

Οκτώ μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές, δυστυχώς η συζήτηση στην πόλη μας γίνεται για πρόσωπα, παράγοντες, τους πιθανούς συνδυασμούς, τα πολιτικά κόμματα που θα τους υποστηρίξουν ή δεν θα τους υποστηρίξουν. Έτσι, δεν γίνεται κουβέντα για τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα της πόλης μας.
Αυτή η πρακτική, ενώ στο παρελθόν ήταν ανεκτή, σήμερα, στην εποχή της κρίσης, γίνεται επικίνδυνη.
Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι η νομή της εξουσίας (απ’ αυτά έχουν χορτάσει οι πολίτες) αλλά το σχέδιο για να διοικηθεί ο Δήμος με επίκεντρο μια χρηστή και ουσιαστικά δημοκρατική διοίκηση.
Είναι ώρα ν’ αφήσουμε στην άκρη τις αυταπάτες και τα ψευτοδιλήμματα και να θέσουμε ορισμένα απλά αλλά καθοριστικά ερωτήματα:

Μας αρέσει η πόλη μας (Ανθούσα, Γέρακας, Παλλήνη) έτσι όπως είναι σήμερα;
Υπάρχει τουλάχιστον ένα βασικό σχέδιο για το πώς θέλουμε την ενιαία πόλη μας;
Υπάρχει σχεδιασμός στο Δήμο μας για την αντιμετώπιση της κρίσης, την ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων και την προστασία του φυσικού τοπίου, προς όφελος των κατοίκων;
Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα επιβίωσης που έχουν πολλοί συνδημότες μας με τη δημιουργία καθολικού δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης των θεσμών, που σήμερα κινδυνεύουν να διαλυθούν;
Υποστηρίζουμε παραγωγικές δραστηριότητες και τεχνολογίες στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος, τη διαχείριση των απορριμμάτων στην πηγή και την αξιοποίησή τους, που οδηγεί σε νέες θέσεις εργασίας;
Πώς αντιμετωπίζουμε και ξεπερνάμε τα προβλήματα των σχολείων και των παιδικών σταθμών;

Επιτέλους ας συζητήσουμε

Αυτά είναι κάποια από τα μεγάλα προβλήματα και όφειλαν όλοι –που έως τώρα υποτίθεται ότι ασχολούνται με τα κοινά– να έχουν ενεργοποιήσει το ντόπιο επιστημονικό και εθελοντικό δυναμικό και να προχωρήσουν σε ένα ευρύτερο σχήμα για την τοπική κοινωνία. Όμως, το σημερινό δημαρχοκεντρικό μοντέλο αυτοδιοίκησης που γεννά αυταρχισμό, μας έχει στερήσει τις δυνατότητες να οργανώσουμε την τοπική κοινωνία και να ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις των πολιτών.
Υπάρχει ανάγκη να συζητήσουμε.
Αν υπάρξουν δεσμεύσεις, από όλες τις παρατάξεις, τις κοινωνικές δυνάμεις και τους φορείς, τότε υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ.
Ποια είναι τα δεδομένα σήμερα στο Δήμο μας
 Η νυν διοίκηση φαίνεται ότι πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Δεν είναι απόλυτο αν είναι καλή ή κακή. Το θέμα μας είναι ότι αντιμετωπίζει τα μεγάλα προβλήματα της πόλης μας με τρόπο που ανήκει πια στο παρελθόν και αναπαράγει μια κακή μεθοδολογία διοίκησης (γραφειοκρατική, συγκεντρωτική) που έχει μεγάλη ευθύνη για τη γενικότερη κρίση.
 Η αντιπολίτευση σπαράσσεται από προσωπικές έριδες, ανταγωνισμούς, με στελέχη να διαγκωνίζονται για την ηγεσία ενός κατακερματισμένου χώρου.
 Κάθε άλλη λογική που επικρατεί αντιμετωπίζει την αυτοδιοίκηση ως προέκταση κομματικών επιλογών.
Κάτω από αυτή την πραγματικότητα βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι όπου ή συνεχίζονται αυτές οι καταστροφικές πολιτικές και λογικές και οδηγούμε σε αδιέξοδο την πόλη μας ή αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας ισότιμα ως πολίτες που ενδιαφέρονται και θέλουν να προσφέρουν αλλάζοντας συνολικά την πόλη τους και τότε υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ για μια νέα πολιτική στη διαχείριση.
Βασική προϋπόθεση είναι όσοι διατίθενται, να κάνουν ένα βήμα πίσω από τις φιλοδοξίες τους και να καθίσουν σε ένα τραπέζι να γίνει ουσιαστική και ανιδιοτελής συζήτηση, για να βρούμε λύσεις στα σοβαρά προβλήματα της πόλης μας.
Ένας τέτοιος πολιτικός ρεαλισμός και μια νέα προσπάθεια δεν χρειάζεται ούτε αποκλεισμούς ούτε ηγεμονισμούς. Δεν υπάρχουν ούτε σωτήρες ούτε αυθεντίες, όλοι είναι χρήσιμοι.
Τώρα είναι η στιγμή για ένα μέτωπο που θα εκφράζει τις δυνάμεις της κοινωνίας, της εργασίας, της αλληλεγγύης, της περιβαλλοντικής προστασίας.
Πρέπει να εκφράσουμε το αυτονόητο, που είναι ότι η πόλη μας χρειάζεται ένα εξειδικευμένο πολιτικό σχέδιο, ένα νέο κοινό όραμα, μια νέα κοινωνική και πολιτική συμφωνία για την ανάπτυξη, ανεξάρτητα από τα σχήματα που θα «κατέβουν» στις εκλογές.
Οφείλουμε στην πόλη μας:
1. Να ενώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις που έχουν κατακερματιστεί σε διαφορετικές παρατάξεις.
2. Να λειτουργήσουμε μεταξύ μας έξω από παραγοντισμούς και προσωπικές φιλοδοξίες, συλλογικά και δημοκρατικά.
3. Να αφουγκραστούμε και να προσπαθήσουμε να εκφράσουμε τους πολίτες που σήμερα νιώθουν απογοητευμένοι, προδομένοι και πολλές φορές αηδιασμένοι από τις αδιέξοδες πολιτικές των μνημονίων και να αναζητήσουμε την ευκαιρία στην ελεύθερη έκφραση και την εργασία.
Θέλουμε να κάνουμε την Παλλήνη πόλη των ονείρων μας

Γι’ αυτό αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να προχωρήσουμε σε κάλεσμα για διάλογο και κοινές δράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: