Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Πάρτο αλιώς. Δεν βγάζει πουθενά.

Ρωσία: Φταίνε και οι Πολωνοί για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
«Συνυπεύθυνη» για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο χαρακτήρισε την Πολωνία ο Ρώσος πρεσβευτής στην Βαρσοβία δημιουργώντας ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ, τώρα, καλείται να δώσει εξηγήσεις. Ο Σεργκέι Αντρέεφ, μιλώντας σε πολωνικό ραδιοφωνικό σταθμό, κατηγόρησε την Πολωνία ότι «μπλοκάρισε τη συγκρότηση ενός συνασπισμού εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας» και εξαιτίας αυτού του γεγονότος «ήταν συνυπεύθυνη για την καταστροφή του Σεπτεμβρίου» του 1939. Οι Πολωνικές αρχές, από την πλευρά τους, κατηγορούν τη Ρωσία ότι επαναφέρει τις μεθόδους χειραγώγησης της σταλνικής εποχής, ενώ καλούν τον πρεσβευτή της Μόσχας να δώσει εξηγήσεις τη Δευτέρα.
«Οι δηλώσεις του ανώτατου εκπροσώπου του ρωσικού κράτους στην Πολωνία αμφισβητούν την ιστορική αλήθεια και συνδέονται με τις ψευδείς ερμηνείες των γεγονότων της σταλινικής και κομμουνιστικής εποχής» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας σε ανακοίνωσή του.

Ο Ρώσος πρεσβευτής δικαιολόγησε τη σοβιετική εισβολή της 17ης Σεπτεμβρίου 1939 λέγοντας ότι ήταν αναγκαίο «να διαφυλαχθεί η ασφάλεια της ΕΣΣΔ. Σύμφωνα με τον Αντρέεφ, η καταστολή της πολωνικής αντίστασης στο τέλος του πολέμου και μετά από αυτόν είχε ως κίνητρο την επιθυμία της Μόσχας «να έχει μια φίλη χώρα στα σύνορά της».

Ο Αντρέεφ είπε επίσης ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σήμερα στο χειρότερο σημείο τους από το 1945 επειδή η Πολωνία επέλεξε να διακόψει τις πολιτικές και πολιτιστικές επαφές.
Η Βαρσοβία θεωρεί ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο πρεσβευτής βλάπτουν τις ρωσοπολωνικές σχέσεις.
Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τις δηλώσεις του Αντρέεφ, η πρωθυπουργός της Πολωνίας Εύα Κόπατς απάντησε λακωνικά: «Ακόμη και τα παιδιά ξέρουν ότι ούτε ο Ρίμπεντροπ ούτε ο Μολότοφ ήταν Πολωνοί (αναφερόμενη στο σύμφωνο μη επίθεσης που είχαν υπογράψει η ναζιστική Γερμανία με την ΕΣΣΔ)».
Τον Αύγουστου του 1939 η Γερμανία και η ΕΣΣΔ είχαν υπογράψει το σύμφωνο μη επίθεσης Μολότοφ-Ρίμπεντροπ, που προέβλεπε ότι η μία θα τηρούσε ουδέτερη στάση αν η άλλη δεχόταν επίθεση. Υποστηρίζεται ωστόσο, χωρίς να έχει εξακριβωθεί, ότι υπήρχαν μυστικά πρωτόκολλα που όριζαν ότι οι δύο χώρες θα μοιραστούν τα εδάφη της Πολωνίας.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: