Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Κυβερνητική «σκούπα» στα ταμειακά διαθέσιμα Δήμων και Περιφερειών με απειλές

 Απειλή καθαίρεσης διοικήσεων και περικοπής κρατικής επιδότησης σε όσους φορείς δεν συμμορφωθούν.  Νέοι αυστηρότεροι όροι για τη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης καθορίζονται με υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, συμπεριλαμβανομένων των Δήμων και των Περιφερειών.

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν όλα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, βλέποντας ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει άμεσα, ενώ τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για μήνες. Άλλωστε, το υπουργείο Οικονομικών φοβάται την «κατακραυγή» των πολιτών, σε περίπτωση που σταματήσει -για δημοσιονομικούς λόγους- τη χορήγηση βοηθημάτων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση του κ. Σκυλακάκη επιβάλλεται σε όλους τους φορείς που δεν έχουν ανοίξει ως τώρα λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος και δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς κεντρικής ταμειακής διαχείρισης των αποθεματικών τους από το υπουργείο Οικονομικών να το κάνουν άμεσα, με την απειλή καθαίρεσης διοικήσεων και περικοπής κρατικής επιδότησης σε όσους φορείς δεν συμμορφωθούν.

Όσοι φορείς διαθέτουν συνολικά ταμειακά διαθέσιμα -στο τέλος κάθε μήνα και σε συστηματική βάση- έως τις 100.000 ευρώ δεν υποχρεούνται στο άνοιγμα λογαριασμού, ενώ από τους φορείς που ήδη τηρούν αυτόν τον λογαριασμό δεν απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες.

Στη λίστα των φορέων συμπεριλαμβάνονται οι δήμοι και οι περιφέρειες, οι οποίες θα πρέπει να μεταφέρουν τα πλεονάζοντα ταμειακά τους διαθέσιμα από τους λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν σε πιστωτικά ιδρύματα (εκτός του Συστήματος Λογαριασμών Θησαυροφυλακίου) στον λογαριασμό της ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

newsbreak.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: