Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Μετρό: Ξεκινούν οι πρόδρομες εργασίες για τη γραμμή 4- Πού θα στηθούν εργοτάξια

 Ξεκινούν οι πρόδρομες εργασίες στο τμήμα Α’ της γραμμής 4 του Μετρό, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Το προσεχές χρονικό διάστημα θα αρχίσουν να στήνονται εργοτάξια στους χώρους όπου θα γίνουν οι νέοι σταθμοί, μετά την υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στην Αττικό Μετρό Α.Ε. και την ανάδοχο εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε.

 Το έργο περιλαμβάνει τη μετατόπιση δικτύων των οργανισμών κοινής ωφέλειας σε όλους τους χώρους που θα γίνουν οι σταθμοί μετρό και τα φρέατα, κυκλοφοριακές μελέτες και παρακάμψεις. Επίσης, περιλαμβάνει εργασίες αποξηλώσεων καθώς και μετατοπίσεις προτομών, αγαλμάτων, αλλά και αρχαιολογικές εργασίες, όπως διερευνητικές τομές για τον εντοπισμό αρχαιοτήτων, φύλαξη των χώρων των αρχαιολογικών εργασιών, αρχαιολογικές ανασκαφές, καταγραφή , αποτύπωση, συντήρηση και φύλαξη των ευρημάτων και αρχαιοτήτων.

 Οι συνολικά 25 θέσεις του έργου (σταθμοί, φρέατα, επίσταθμοι Βεΐκου και Κατεχάκη) θα χωριστούν σε τρεις ομάδες, βάσει χρονοδιαγράμματος παράδοσης στον ανάδοχο του βασικού έργου, αλλά και πιθανότητας εντοπισμού αρχαίων και πολυπλοκότητας δικτύων οργανισμών κοινής ωφέλειας, επισημαίνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε σχετική ανακοίνωση.

 Η πρώτη ομάδα αφορά εννέα θέσεις όπου οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα: Φρεάτια στα δύο «άκρα» του έργου, από όπου θα μπει ο «Μετροπόντικας» για να ξεκινήσει την κατασκευή της σήραγγας, δηλαδή σε Βεΐκου και Κατεχάκη. Επίσης αφορά τους σταθμούς Ακαδημία, Ευαγγελισμός, Εξάρχεια, Κολωνάκι και τα φρέατα σε Βιβλιοθήκη, Διακλάδωση Ευαγγελισμού και ΓΝΑ.

 Η δεύτερη ομάδα αφορά επίσης εννέα θέσεις: Τους σταθμούς Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Άλσος Βεΐκου, Κυψέλη, Ελικώνος, τη σήραγγα ανοιχτού ορύγματος και τα φρέατα ΕΥΔΑΠ Φορμίωνος και Δικαιοσύνης.

 Τέλος, η τρίτη ομάδα αφορά επτά θέσεις: Τους σταθμούς Γαλάτσι, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδή και το φρεάτιο Νήαρ Ήστ.

 Η Γραμμή 4 σε αριθμούς

 Με τη Γραμμή 4 του Μετρό εκτιμάται ότι θα μετακινούνται περίπου 340.000 επιβάτες ημερησίως, ενώ οι μετακινήσεις με ΙΧ αναμένεται να μειωθούν κατά 53.000 ημερησίως.

  Η γραμμή σε αριθμούς:

 - 13 χλμ. μήκος

 - 15 νέοι σταθμοί: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου, Ιλίσια, Γουδή

 - 9 ενδιάμεσα ή/και τερματικά φρέατα.

 - 2 επίσταθμοι, πριν το σταθμό Άλσος Βεΐκου (κάτω από την Λεωφ. Βεΐκου) και μετά το σταθμό Γουδή (κάτω από τη Λεωφ. Κατεχάκη).

 - 1 νέο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας για τη Γραμμή 4, με προοπτική ενσωμάτωσης και του ελέγχου λειτουργίας των γραμμών 1, 2, 3, αλλά και μελλοντικών αυτόματων νέων γραμμών, καθώς και του Τραμ. Το νέο ΚΕΛ θα χωροθετηθεί εντός των ορίων του Αμαξοστασίου Σεπολίων.

 - Προμήθεια 20 συρμών

lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: