Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Ολόκληρη η ομιλία του γ.γ του ΟΗΕ που εξόργισε το Ισραήλ

Ο γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας επεσήμανε ότι η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ δεν έγινε εν κενώ αλλά ως αποτέλεσμα 56 χρόνων κατοχής. Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του.

Εξοχότατοι,

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή γίνεται όλο και πιο σοβαρή κάθε ώρα που περνάει. Ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται και απειλεί να επεκταθεί σε όλη την περιοχή. Οι διαιρέσεις διασπούν τις κοινωνίες. Οι εντάσεις απειλούν να ξεχειλίσουν. Σε μια κρίσιμη στιγμή όπως αυτή, είναι ζωτικής σημασίας να ξεκαθαρίσουμε τις βασικές αρχές – ξεκινώντας από τη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού και της προστασίας των αμάχων.

Καταδίκασα απερίφραστα τις τρομακτικές και πρωτοφανείς ενέργειες τρόμου της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς στο Ισραήλ. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την εσκεμμένη δολοφονία, τον τραυματισμό και την απαγωγή αμάχων – ή την εκτόξευση ρουκετών εναντίον μη στρατιωτικών στόχων. Όλοι οι όμηροι πρέπει να τύχουν ανθρώπινης μεταχείρισης και να απελευθερωθούν αμέσως και χωρίς όρους. Σημειώνω με σεβασμό την παρουσία ανάμεσά μας μελών των οικογενειών τους.

Εξοχότατοι,

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε επίσης ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν στο κενό. Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής. Είδε τη γη του να καταβροχθίζεται σταθερά από εποικισμούς και να μαστίζεται από τη βία, την οικονομία του να καταπνίγεται, τους ανθρώπους του να εκτοπίζονται και τα σπίτια τους να κατεδαφίζονται. Οι ελπίδες του για μια πολιτική λύση έχουν εξανεμιστεί.

Αλλά η οργή του παλαιστινιακού λαού δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς. Και αυτές οι φρικτές επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού.

Εξοχότατοι,

Ακόμα και ο πόλεμος έχει κανόνες.

Πρέπει να απαιτήσουμε από όλα τα μέρη να τηρούν και να σέβονται τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να φροντίζουν διαρκώς κατά τη διεξαγωγή των στρατιωτικών επιχειρήσεων να μη χτυπούν αμάχους, να σέβονται και να προστατεύουν τα νοσοκομεία και να σέβονται το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ που σήμερα φιλοξενούν περισσότερους από 600.000 Παλαιστίνιους.

Ο ανελέητος βομβαρδισμός της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις, το επίπεδο των απωλειών μεταξύ των αμάχων και η ολοσχερής καταστροφή ολόκληρων γειτονιών συνεχίζουν να αυξάνονται και είναι βαθιά ανησυχητικά.

Θρηνώ και τιμώ τους δεκάδες συναδέλφους του ΟΗΕ που εργάζονται για την UNRWA – δυστυχώς, τουλάχιστον 35 και συνεχίζουν να αυξάνονται – που σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς της Γάζας τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οφείλω στις οικογένειές τους να καταδικάσω αυτές και πολλές άλλες παρόμοιες δολοφονίες. Η προστασία των αμάχων είναι υψίστης σημασίας σε κάθε ένοπλη σύγκρουση.

Η προστασία των αμάχων δεν μπορεί ποτέ να σημαίνει τη χρησιμοποίησή τους ως ανθρώπινες ασπίδες. Η προστασία των αμάχων δεν σημαίνει να διατάξουμε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εκκενώσουν το νότιο τμήμα, όπου δεν υπάρχει καταφύγιο, δεν υπάρχει τροφή, νερό, φάρμακα και καύσιμα, και στη συνέχεια να συνεχίσουμε να βομβαρδίζουμε το ίδιο το νότιο τμήμα.

Ανησυχώ βαθύτατα για τις σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που παρατηρούμε στη Γάζα. Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: Κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν είναι υπεράνω του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Εξοχότατοι,

Ευτυχώς, κάποια ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει επιτέλους στη Γάζα. Αλλά είναι μια σταγόνα βοήθειας σε έναν ωκεανό ανάγκης. Επιπλέον, οι προμήθειες καυσίμων του ΟΗΕ στη Γάζα θα εξαντληθούν σε λίγες ημέρες. Αυτό θα ήταν μια ακόμη καταστροφή. Χωρίς καύσιμα, η βοήθεια δεν μπορεί να παραδοθεί, τα νοσοκομεία δεν θα έχουν ρεύμα και το πόσιμο νερό δεν μπορεί να καθαριστεί ή ακόμη και να αντληθεί.

Ο λαός της Γάζας χρειάζεται συνεχή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε επίπεδο που να ανταποκρίνεται στις τεράστιες ανάγκες. Αυτή η βοήθεια πρέπει να παραδίδεται χωρίς περιορισμούς.

Χαιρετίζω τους συναδέλφους του ΟΗΕ και τους ανθρωπιστικούς εταίρους μας στη Γάζα που εργάζονται υπό επικίνδυνες συνθήκες και διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να παράσχουν βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Μας προσφέρουν έμπνευση.

Για να ανακουφιστούν τα επικά δεινά, να γίνει ευκολότερη και ασφαλέστερη η παράδοση της βοήθειας και να διευκολυνθεί η απελευθέρωση των ομήρων, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Εξοχότατοι,

Ακόμη και σε αυτή τη στιγμή του σοβαρού και άμεσου κινδύνου, δεν μπορούμε να χάσουμε από τα μάτια μας το μόνο ρεαλιστικό θεμέλιο για μια πραγματική ειρήνη και σταθερότητα: τη λύση των δύο κρατών.

Οι Ισραηλινοί πρέπει να δουν τις νόμιμες ανάγκες τους για ασφάλεια να υλοποιούνται, και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να δουν τις νόμιμες προσδοκίες τους για ένα ανεξάρτητο κράτος να υλοποιούνται, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και τις προηγούμενες συμφωνίες.

Τέλος, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την αρχή της προάσπισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η πόλωση και ο εξανδραποδισμός τροφοδοτούνται από ένα τσουνάμι παραπληροφόρησης. Πρέπει να αντισταθούμε στις δυνάμεις του αντισημιτισμού, του αντιμουσουλμανικού φανατισμού και όλων των μορφών μίσους.

Κύριε Πρόεδρε,

Εξοχότατοι,

Σήμερα είναι η Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία συμπληρώνονται 78 χρόνια από την έναρξη ισχύος του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτός ο Χάρτης αντικατοπτρίζει την κοινή μας δέσμευση να προωθήσουμε την ειρήνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε αυτή την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, σε αυτή την κρίσιμη ώρα, απευθύνω έκκληση σε όλους να απομακρυνθούν από το χείλος του γκρεμού πριν η βία στοιχίσει ακόμη περισσότερες ζωές και εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

info-war.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: