Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Για κάποιους αθώους αξίζει να κλάψεις, άλλοι είναι «φυσικές» παράπλευρες απώλειες

 Σε μία κυνική ομολογία για τα αθώα θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών προχώρησε o Συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπυ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες στον Λευκό Οίκο. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο «η ισραηλινή απάντηση είναι δυσανάλογη ως απάντηση στην προφανώς φρικτή επίθεση που είδαμε από τη Χαμάς», ο Κίρμπυ όχι μόνο αποδέχθηκε, αλλά και δικαιολόγησε τη δολοφονία αθώων.

«Αυτό είναι πόλεμος. Είναι μάχη. Είναι αιματηρό. Είναι άσχημο και θα είναι ζόρικο. Και αθώοι άμαχοι θα πληγωθούν στο μέλλον. Εύχομαι να μπορούσα να σας πω κάτι διαφορετικό. Εύχομαι να μην επρόκειτο να συμβεί αυτό. Αλλά πρόκειται να συμβεί.

Και αυτό δεν το κάνει σωστό. Δεν το κάνει αγνοήσιμο. Δεν σημαίνει πως δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να εκφράζουμε ανησυχίες για αυτό και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους Ισραηλινούς να κάνουν ό,τι μπορούν για να το ελαχιστοποιήσουν. Αλλά αυτή είναι, δυστυχώς, η φύση της σύγκρουσης».

Συγκρίνετε τη στάση και τη θέση του ίδιου ανθρώπου απέναντι στον θάνατο αθώων, μόλις 18 ημέρες νωρίτερα. Μιλώντας στο CNN για τη δολοφονία αμάχων από τη Χαμάς, ο Κίρμπυ εμφανίστηκε συγκινημένος και ζήτησε συγγνώμη καθώς προσπαθούσε να πνίξει δάκρυα. «Είναι πολύ δύσκολο να βλέπεις αυτές τις εικόνες, Τζέικ, και το ανθρώπινο κόστος. Πρόκειται για ανθρώπινα όντα. Είναι μέλη οικογενειών, είναι φίλοι, είναι αγαπημένα πρόσωπα, ξαδέρφια, αδέρφια, αδερφές. Ναι, είναι δύσκολο και ζητώ συγγνώμη», πρόσθεσε.

Στη μία περίπτωση, οι Ισραηλινοί άμαχοι είναι «ανθρώπινα όντα. Είναι μέλη οικογενειών, είναι φίλοι, είναι αγαπημένα πρόσωπα, ξαδέρφια, αδέρφια, αδερφές» και ο θάνατός τους αξίζει τα δάκρυα, θεατρικά ή μη, του εκπροσώπου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Στην έτερη, οι Παλαιστίνιοι άμαχοι δεν είναι τίποτα από τα παραπάνω. Ο θάνατός τους είναι «η φύση της σύγκρουσης». Μπορεί να «είναι άσχημος», αλλά σίγουρα δεν είναι αιτία για δάκρυα. Ούτε φυσικά για κάποια ουσιώδη κίνηση των ΗΠΑ ώστε το Ισραήλ να σταματήσει να τους δολοφονεί — ή έστω την παύση παραχώρησης χρημάτων και οπλισμού που χρησιμοποιείται άμεσα από το Ισραήλ για τη δολοφονία αμάχων.

Λίγο νωρίτερα στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, σε άλλη ερώτηση ο Κίρμπυ είχε αμφισβητήσει τον αριθμό των νεκρών Παλαιστίνιων εκείνης της ημέρας, λέγοντας πως «το υπουργείο Υγείας της Γάζας ελέγχεται από τη Χαμάς». Παράλληλα, στην αρχή της απάντησής του για τους Παλαιστίνιους αμάχους δήλωσε: «Θα αποφύγουμε να προσπαθήσουμε να αντιδρούμε σε κάθε γεγονός στο πεδίο της μάχης. Όλοι είδαμε την περασμένη εβδομάδα πώς οι γρήγορες αντιδράσεις σε γεγονότα στο πεδίο της μάχης αποδείχθηκαν ανακριβείς».

Μόνο που απέφυγε να διευκρινίσει πως τα «ανακριβή γεγονότα στο πεδίο της μάχης» που υιοθέτησε χωρίς εξέταση ο Λευκός Οίκος ήταν τμήματα της ισραηλινής προπαγάνδας.

info-war.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: