Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Πρατήριο υγρών καυσίμων επί των οδών Αναπαύσεως και Κλεισθένους στο Γέρακα

 


Προς :              Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής,
                           κ. Δημόπουλο Γεώργιο

Κοινοποίηση : Περιφερειάρχη Αττικής,
                            κ .Γεώργιο Πατούλη
                            κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους
 
Θέμα Περί νομιμότητας ίδρυσης και λειτουργίας Πρατηρίου υγρών καυσίμων επί ρέματος στην Ανατολική Αττική

Κύριε Πρόεδρε,
 
Είναι πλέον πασίγνωστο ότι το ρέμα δεν είναι μόνο γεωμορφή, συλλέκτης της επιφανειακής απορροής και παράγοντας διαμόρφωσης τοπίων, αλλά και οικότοπος που φιλοξενεί μικροχλωρίδα και μικροπανίδα, συντελεστής διαμόρφωσης μικροκλίματος, φυσικός αεραγωγός και παράγοντας καθαρισμού και οξυγόνωσης της ατμόσφαιρας, εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα και παράγοντας ελέγχου των πλημμυρικών φαινόμενων, με λίγα λόγια πολύπλοκο σύστημα και ευαίσθητο τοπίο, σημαντικότατος φυσικός πόρος και σημαντικός παράγοντας της οικολογίας και της οικολογικής και πολιτισμικής μνήμης των περιοχών που διασχίζει και διασυνδέει.
 
Είναι επίσης γνωστό ότι η έννοια και η σημασία του ρέματος δεν έτυχαν καμία διαχρονική εξέλιξη στη χώρα μας, κανένα επανορισμό και καμία επανεκτίμηση στο πλαίσιο της διεθνούς εμπειρίας, της κοινοτικής νομολογίας και, εν κατακλείδι της πάγιας νομολογίας του Συμβουλίου Επικρατείας που το θέλουν λειτουργούν ως οικοσύστημα αποκλειστικά και μόνο στη φυσική του κοίτη. Μέρα με την ημέρα, η καθημερινότητα του ρέματος το βλέπει να  χάνει τη φύση και τη φυσιογνωμία του, να εξαϋλώνει το φυσικό κεφάλαιο και τη βιοποικιλότητα του, για να γίνει «ακάλυπτος» και σκάρτο, οικόπεδο και χώρος αδιάθετος στη διάθεση παράνομων ή και υποβαθμισμένων κατασκευών, υπολειμμάτων υδραυλικών έργων άλλων εποχών, παράνομων καταπατήσεων, επιχώσεων και μπαζωμάτων, τσιμεντοκάναλο ή και πέτρινος αγωγός, με περιορισμένο χώρο για τη ροή του όποιου βρόχινου - από καιρό σε καιρό - και ίσως και υγρών απόβλητων με μεγαλύτερη συχνότητα.
 
Παρά ταύτα, παρόλο που έχουμε δει και έχουμε διαπιστώσει τα πλέον αδιανόητα σε σχέση με την ακούσια ή την εκούσια κακοποίηση και καταστροφή των ρεμάτων, η περίπτωση που αποτελεί το αντικείμενο της παρούσας ανήκει αδιαμφισβήτητα στη σφαίρα της πιο διεστραμμένης φαντασίας : ένα Πρατήριο υγρών καύσιμων κατασκευασμένο και λειτουργούν επάνω σε οχετοποιημένο ρέμα, όπως προκύπτει από την συνημμένη καταγγελία του Αγρονόμου Τοπογράφου κ. Θεοδοσόπουλου (sic !!!).
 
Πρόκειται για ένα Πρατήριο υγρών καυσίμων επί των οδών Αναπαύσεως και Κλεισθένους, σε εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Γέρακα, το οποίο έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί επί τμήματος του ρέματος «Παναγίτσα», κλάδου του Μεγάλου ρέματος Ραφήνας. Σύμφωνα δε με την καταγγελία του κ. Θεοδοσόπουλου :
1. Η υπογειοποίηση του ρέματος στο χώρο του Πρατηρίου υγρών καυσίμων έχει υλοποιηθεί μέσω ενός σωλήνα διαμέτρου 80 εκ. Τοποθετήθηκε με λίγα λόγια ο σωλήνας για να χρησιμοποιηθεί η επιφάνεια του ρέματος ως οικόπεδο προς οικοδόμηση (sic !!!).
2. Κατάντι του χώρου του Πρατηρίου υγρών καυσίμων το ρέμα «Παναγίτσα» διαμορφώνεται ως τσιμεντοειδές αυλάκι, στο οποίο παρατηρείται μόνιμα ροή υγρών, σχεδόν σίγουρης προέλευσης από το πλυντήριο οχημάτων του Πρατηρίου. Με λίγα λόγια, το ρέμα χρησιμοποιείται και ως οικόπεδο αλλά και ως δωρεάν χωματερή για τις ανάγκες του Πρατηρίου (sic !!!).
 
Ως εκ τούτου και δεδομένων ότι η ίδρυση και η λειτουργία Πρατηρίου υγρών καυσίμων απαιτούν :
 
1. Την εμπλοκή αρμόδιων Διευθύνσεων της Περιφέρειας.
2. Συγκεκριμένες χρήσεις γης και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά θέσης και διαστάσεων οικοπέδου.
3. Συγκεκριμένες επιμέρους αδειοδοτήσεις λαμβανομένου υπόψη ότι το Πρατήριο διαθέτει και πλυντήριο οχημάτων.
4. Την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων του Ν. 1650/ 86.
 
η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ σας καλούμε να μας καταθέσετε έγκαιρα ότι σχετικό με τα παραπάνω και να μας απαντήσετε αρμοδίως ως προς την νομιμότητα της ίδρυσης και της λειτουργίας του εν λόγω Πρατηρίου υγρών καυσίμων, εντός του πλαισίου που θέτει ο Κανονισμός Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.
 
Σε άλλα γεωγραφικά μήκη και πλάτη, οι δρόμοι του νερού - ρέματα, ποτάμια, χείμαρροι και υγρότοποι - ορίζονται πλέον ως «ευαίσθητα τοπία», ως πολύπλοκα συστήματα σε πολύπλοκα περιβάλλοντα και συστήματα πόρων που ενσωματώνουν περιβαλλοντικές, οικολογικές και χωρικές αξίες, περιβαλλοντικών, οικολογικών και χωρικών σχέσεων, διαχρονικής πολυστρωμάτωσης φύσης, κουλτούρας και ταυτότητας, που επηρεάζουν  την εξελικτική πορεία του χώρου και, ως εκ τούτου, προστατεύονται από το νόμο ως Τοπιακά Αγαθά. «Μετά ένα σχεδόν αιώνα βίας και υποβάθμισης των δρόμων του νερούη κοινωνία ανακαλύπτει εκ νέου τον αναντικατάστατο οικολογικό τους ρόλο, αναγνωρισμένο ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '90 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura2000, μαζί με την αναντικατάστατη συμβολή τους στη δόμηση του Τοπίου και ουσιαστικών, αναγνωρίσιμων, πολιτιστικών υποδομών», έγραφε προ καιρού ένας από τους πρωτοπόρους στο πεδίο της Χωροταξίας, των περιβαλλοντικών πολιτικών και των πολιτικών του χώρου.
 
Για την «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ»
Γιώργος Δημητρίου (επικεφαλής)
Στέλλα Αναστασοπούλου
Αλέξανδρος Γερασιμίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: