Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Πίσω από το Καλάθι: Τα Τεχνάσματα των Σούπερ Μάρκετ

 Τα σούπερ μάρκετ χρησιμοποιούν ποικίλα τεχνάσματα για να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Αυτά τα τεχνάσματα έχουν σκοπό να αυξήσουν τις πωλήσεις, τον χρόνο που ο καταναλωτής περνάει μέσα στο κατάστημα και την ποσότητα προϊόντων που αγοράζει.

  1. Διάταξη των ραφιών: Τα βασικά προϊόντα που αναζητούν οι περισσότεροι καταναλωτές (π.χ. ψωμί, γάλα) τοποθετούνται συχνά στην πίσω πλευρά του καταστήματος, ώστε οι πελάτες να περάσουν από πολλά άλλα ράφια προτού φτάσουν σε αυτά.
  2. Υψηλή και χαμηλή τοποθέτηση: Τα προϊόντα που απευθύνονται στα παιδιά τοποθετούνται συχνά σε χαμηλότερο ύψος για να είναι εύκολα προσβάσιμα στα μάτια τους. Τα ακριβότερα προϊόντα τοποθετούνται συχνά στο ύψος των ματιών του ενηλίκου.
  3. Μουσική: Σε πολλά σούπερ μάρκετ, η μουσική επιλέγεται έτσι ώστε να κάνει τους πελάτες να νιώθουν πιο χαλαροί και να περνούν περισσότερο χρόνο στο κατάστημα.
  4. Προσφορές και έκπτωση: Οι προσφορές με το στυλ “αγόρασε 1, πάρε 1 δωρεάν” ή “αγόρασε 2 και πάρε το 3ο δωρεάν” προωθούν την αγορά μεγαλύτερων ποσοτήτων.
  5. Οσφρητικό marketing: Αισθητήρια στοιχεία, όπως το άρωμα φρεσκοψημένου ψωμιού ή της καφετιέρας, μπορούν να προκαλέσουν πείνα ή επιθυμία για αγορά.
  6. Τοποθέτηση εκπτωτικών προϊόντων στο τέλος των ραφιών: Οι πελάτες παρασύρονται να προσθέσουν περισσότερα προϊόντα στο καλάθι τους όταν αντικρίζουν προσφορές ή εκπτώσεις στο τέλος των διαδρόμων.
  7. Δωρεάν δείγματα: Η δυνατότητα δοκιμής ενός προϊόντος μπορεί να πείσει πολλούς καταναλωτές να το αγοράσουν.
  8. Εποχικά προϊόντα και διακοσμητικά: Η τοποθέτηση εποχικών προϊόντων σε κεντρικά σημεία μπορεί να υπενθυμίσει στους καταναλωτές να κάνουν αγορές που δεν είχαν σχεδιάσει αρχικά.
  9. Ψυχολογικές τιμές: Οι τιμές που τελειώνουν σε .99 ή .95 φαίνονται συχνά πιο φθηνές στο μάτι του καταναλωτή.
  10. Εφημερίδες και περιοδικά στα ταμεία: Ενώ οι πελάτες περιμένουν στην ουρά, μπορούν να προσελκυθούν από τα περιοδικά, τις εφημερίδες ή άλλα προϊόντα που βρίσκονται κοντά στα ταμεία.

Τα παραπάνω τεχνάσματα είναι μόνο μερικά από τα πολλά που χρησιμοποιούν τα σούπερ μάρκετ για να χειραγωγήσουν τον καταναλωτή. Οι καταναλωτές πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τα τεχνάσματα αυτά, ώστε να μπορούν να λάβουν συνειδητές αποφάσεις κατά την αγορά τους.

https://inka.support

Δεν υπάρχουν σχόλια: