Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Στίγκλιτζ: Πουθενά στον κόσμο οι περικοπές δεν οδήγησαν σε εξυγίανση


Tη μείωση των δημοσίων δαπανών στην Ελλάδα προτείνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια και βραβευμένος με νόμπελ οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ. 

«Η υπερβολική δόση λιτότητας χειροτερεύει τα πάντα», είπε ο Στίγκλιτζ σε συνέντευξη που σε γερμανική εφημερίδα, τονίζοντας ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν επαρκεί, θεωρώντας απαραίτητη και τη μείωση των δημοσίων δαπανών σε μια περίοδο κρίσης και την αναδιάρθρωση του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών ως μοναδική διέξοδο στο πρόβλημα. «Το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι δυστυχώς πολύ περιορισμένο και αυτό επειδή υπάρχει ο φόβος της χρεοκοπίας. Αλλά και η χρεοκοπία κρατών ανήκει στον σύγχρονο καπιταλισμό. Πρέπει να είναι επιτρεπτή».

«Οι δημοκρατίες μπορούν να αντέξουν περικοπές χωρίς να βλέπουν φως στο τούνελ μόνο μέχρις ενός σημείου. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο ούτε ένα παράδειγμα, όπου οι περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών να οδήγησαν στην εξυγίανση ενός ασθενούς κράτους», αναφέρει ο Αμερικανός οικονομολόγος θέτοντας σε προτεραιότητα την εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής.
Ο κ. Στίγκλιτζ επίσης θέτει ως όρο μια ενιαία πολιτική αντιμετώπισης των κρίσεων με τη δημιουργία κοινής Δημοσιονομικής Αρχής για την Ευρωζώνη- την αναδιανεμητική ένωση όπως την ονομάζει την οποία μισούν οι Γερμανοί- που θα χορηγεί επιπλέον κεφάλαια σε χώρες με πρόβλημα. Η επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές θα ήταν μια ακόμα ενδεχόμενη λύση στο πρόβλημα για τον βραβευμένο οικονομολόγο.
Πάντως, ο καθηγητής δεν κρύβει την αισιοδοξία του για το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης μακροπρόθεσμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: