Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την πρόταση συνεργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ


Οι Οικολόγοι Πράσινοι άκουσαν με ενδιαφέρον την ομιλία του κ. Αλέξη Τσίπρα και την πρόταση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ (και) προς τους Οικολόγους Πράσινους για τη συγκρότηση ενός συνασπισμού εξουσίας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ανήκουν σε μια διακριτή πολιτική οικογένεια και έχουν μιλήσει πολύ νωρίς για την ανάγκη αλλαγών και ανατροπών αλλά και για ένα οριστικό τέλος στις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Από θέση αρχής είναι υπέρ των κυβερνητικών συνεργασιών, με την προϋπόθεση ότι μπορούν να δώσουν λύσεις και ότι θα βασίζονται σε κοινές αξίες, πολιτικές προτάσεις και ξεκάθαρες δημοκρατικές αρχές.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι εστιάζουν στις προτάσεις διεξόδου με εναλλακτικές λύσεις και πολιτικές, ώστε να υπάρξουν ολοκληρωμένες απαντήσεις σε όλες τις όψεις της κρίσης. Έχουν πει επανειλημμένα ότι για να σταματήσουν οι καταστροφικές πολιτικές απαιτείται η ανάδειξη ενός πειστικού και συγκροτημένου εναλλακτικού σχεδίου για τη χώρα μας, ικανού να διαμορφώσει μια διαφορετική πορεία.
Βεβαίως, οι βαθιές αλλαγές και ανατροπές που απαιτούνται δεν μπορεί να προωθηθούν αν δεν έχουν ωριμάσει στην κοινωνία κι αν δεν βασίζονται σε ισχυρή πλειοψηφία στην κοινωνία και όχι απλώς στη Βουλή. Επίσης, κυβερνητικές συνεργασίες προϋποθέτουν προγραμματική συμφωνία και ένα συγκεκριμένο σχέδιο διακυβέρνησης που προχωράει βαθιές αλλαγές στην κατεύθυνση της κοινωνικής και οικολογικής βιωσιμότητας, όχι απλώς για τη διανομή της εξουσίας και τη συντήρηση ενός αποτυχημένου πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου.
Στο πνεύμα αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, που πρέπει να τεθούν άμεσα σε μια οργανωμένη διαβούλευση. Υλοποιώντας αποφάσεις συνεδρίων, πρόσφατα το Πανελλαδικό Συμβούλιο του κόμματος κατέθεσε την πρόταση για τη συγκρότηση ενός Δικτύου εναλλακτικής διακυβέρνησης για να επεξεργαστεί λύσεις, που έχει ανάγκη και η Αυτοδιοίκηση και η χώρα.
Ένας τέτοιος διάλογος πρέπει να γίνει ανοιχτά στην κοινωνία, με την ουσιαστική συμμετοχή ενεργών πολιτών και κοινωνικών φορέων, με στόχο όχι απλά μια πολιτική συμμαχία αλλά ένα φερέγγυο και πειστικό πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση. 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα διερευνήσουν το χαρακτήρα και τις λεπτομέρειες μιας πρόσκλησης για τη συγκρότηση νέων, πλειοψηφικών πολιτικών συμμαχιών και θα αποφασίσουν σχετικά στο συνέδριό τους.
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων


Δεν υπάρχουν σχόλια: