Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- προαγωγικές εξετάσεις της Α Λυκείου !



Ε ΕΛΜΕ                                                             
ΑΝ ΑΤΤΙΚΗΣ                                                                                                        
                                     Η έκδοση των αποτελεσμάτων για τους μαθητές της Α Λυκείου αποκάλυψε το συντριπτικό χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς από την εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου 4186/13 για το λεγόμενο νέο λύκειο, με το νέο τρόπο προαγωγής των μαθητών και την τράπεζα θεμάτων
 Τα πρώτα στοιχεία  από τα Λύκεια της περιοχής μας δείχνουν ποσοστό αποτυχίας πάνω  από30%, το οποίο ανά σχολείο ή μάθημα προσεγγίζει το 50%.Τα μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχίας των μαθητών εμφανίζονται κυρίως στην Άλγεβρα, τη Γεωμετρία και  τα Αρχαία Ελληνικά. Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό των μαθητών που παραπέμπονται για το Σεπτέμβριο και συγκεντρώνουν μέσο όρο βαθμολογίας στα υπόλοιπα μαθήματα ακόμη και πάνω από 15. Ακόμη μεγαλύτερη αποτυχία εμφανίζεται στις υποβαθμισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου αλλά και της επαρχίας.
Ο  νέος τρόπος προαγωγής και η τράπεζα θεμάτων σε συνδυασμό με τη διογκωμένη ύλη και την αντικειμενική αδυναμία να καλυφθεί αυτή λόγω των κενών σε θέσεις εκπαιδευτικών ή άλλων λειτουργικών προβλημάτων (μεταφορά μαθητών κ.ά.), δημιούργησαν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους μαθητές, τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς.

Ο εξεταστικός μαραθώνιος  υποβαθμίζει την εκπαιδευτική διαδικασία και οδηγεί σε έξοδο από το λύκειο την πλειοψηφία της μαθητικής νεολαίας και τους υπόλοιπους στα φροντιστήρια, που «τρίβουν τα χέρια τους». Ήδη τα φροντιστήρια στέλνουν διαφημιστικά μηνύματα σε γονείς  για εντατικά καλοκαιρινά τμήματα για μετεξεταστέους .

Δεν είναι μυστικό εξάλλου πως πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ήταν να αναγκαστούν τα παιδιά να αφήσουν το σχολείο, για να περάσουν στο πλέγμα μαθητείας-δωρεάν εργασίας των ΣΕΚ (που παραμένουν στα χαρτιά), ή να γίνουν πελάτες των σχολαρχών των ΙΕΚ. Γι’ αυτό χτύπησαν την τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση καταργώντας δημοφιλείς ειδικότητες και τις ΕΠΑΣ, απαξιώνοντας το εκπαιδευτικό προσωπικό, οδηγώντας το σε διαθεσιμότητα και απόλυση. Επιβεβαιώνεται ο ταξικός προσανατολισμός του νέου συστήματος, γιατί αποκλείονται περισσότεροι μαθητές που προέρχονται από τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα.

Το Υπ. Παιδείας και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ έπιασαν κιόλας δουλειά αμέσως μετά από τη, δημοσιοποίηση των τραγικών αποτελεσμάτων της πολιτικής τους. Την ευθύνη για την αποτυχία των μαθητών την έχουν οι ίδιοι οι  μαθητές, που δεν «κάνουν για γράμματα» και είναι τεμπέληδες , οι εκπαιδευτικοί επίσης, που δεν κάνουν τη δουλειά τους, δεν τελειώνουν την ύλη τους. Και το μόνο φάρμακο αποτελεί η εντατικοποίηση και η αξιολόγηση μαθητών, εκπαιδευτικών και  σχολείων, τη στιγμή που το ζωντανό στοιχείο της εκπαίδευσης δίνει μάχη σε πολύ αρνητικές συνθήκες σε ό,τι  αφορά τις υλικοτεχνικές υποδομές, τα βιβλία, τα αναλυτικά  προγράμματα, τα υπεράριθμα τμήματα, τα κενά αλλά και τη φτώχεια και την εξαθλίωση που φέρνουν οι πολιτικές κυβέρνησης και Τρόικας. ¨ που  θέλουν μια αμόρφωτη νεολαία, , απλήρωτη, ανασφάλιστη και χωρίς δικαιώματα στη δουλειά.

Επιβεβαιώνεται ο καταστροφικός χαρακτήρας της εκπαιδευτικής πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση με το αντιεκπαιδευτικό  ν. 4186, κινούμενη στα πλαίσια της πολιτικής της Ε.Ε., που επιδιώκει την παραπέρα προσαρμογή της εκπαίδευσης στις επιδιώξεις της αγοράς και του κεφαλαίου.

Καλούμε το Δ.Σ της ΟΛΜΕ και τις ΕΛΜΕ να πάρουν άμεσα απόφαση για κινητοποίηση μέσα στην εβδομάδα μαζί με γονείς και μαθητές.
Άμεση συνάντηση με τον Υπ. Παιδείας απαιτώντας να καταργηθεί ο νόμος για το Νέο Λύκειο.
Το Δ.Σ Ε ΕΛΜΕ θα πάρει πρωτοβουλία συνάντησης με τις ενώσεις γονέων και τα συμβούλια των μαθητών για συντονισμό της δράσης μας. καλέσουν σ
Καλούμε τους συναδέλφους στα σχολεία να οργανώσουν  ενημερωτικές συναντήσεις με  τους γονείς και τους μαθητές και να ενημερώσουν την ΕΛΜΕ προκειμένου να παρευρεθεί., για να συντονίσουμε τη δράση μας
Απαιτούμε:
• Να επανέλθει άμεσα ο προηγούμενος τρόπος προαγωγής των μαθητών για την Α΄ Λυκείου• Να καταργηθεί η τράπεζα θεμάτων• Να καταργηθεί ο ν. 4186/13.

                 
Η πρόεδρος                                                                                                        
Ο γραμματέας
                Άννα  Μπαχτή                                                                                                      Λευτέρης Χριστούλας


Δεν υπάρχουν σχόλια: