Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Στο αυτόφωρο και σε άμεση δίκη όσοι κακοποιούν ζώα

Αυτόφωρο και άμεση δίκη περιμένει όσους συλλαμβάνονται για κακοποίηση ή βασανισμό ζώων σύμφωνα με απόφαση η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, μετά την έξαρση των φαινομένων βίας σε ανυπεράσπιστα ζώα.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που απεστάλη προς τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Εφετών της χώρας απαγορεύεται:
α) ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ` αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός.

β) η πώληση, εμπορία και παρουσίαση – διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, καθώς και σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά,εξαιρουμένων των περιπτώσεων κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού. Στην ανωτέρω απαγόρευση συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση της μονομαχίας μεταξύ ζώων.

γ) Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής, υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο δήμο, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.
Επιπλέον η κ. Κουτζαμάνη τονίζει στην εγκύκλιο ότι ακόμα και η παράνομη εμπορία ζώου συντροφιάς (όπως και άλλα αδικήματα) τιμωρείται με φυλάκιση που ξεκινά από 12 μήνες, ενώ υπάρχουν και χρηματικά πρόστιμα από 3.000 έως και 15.000 ευρώ ανάλογα το αδίκημα.
Η εγκύκλιος καταλήγει: «Πέραν της παραγγελίας σας προς τους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών για την εφαρμογή της παρούσης εγκυκλίου μας, παρακαλούμε να εποπτεύετε προσωπικώς και συνεχώς για την τήρηση αυτής, έχοντας υπόψη ότι η συμπεριφορά μας προς τα ζώα καταδεικνύει τον πολιτισμό μας».
www.planetnews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: