Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Η Γη είχε 6 τρισ. δέντρα αλλά έχουμε κόψει... τα μισά

Πολύ περισσότερα απ' όσα υπολόγιζαν έως τώρα οι επιστήμονες είναι τα δέντρα του πλανήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Γέιλ που τα υπολογίζει σε 3 τρισεκατομμύρια δέντρα. Κι όμως, ήταν διπλάσια, πριν ο άνθρωπος εμφανιστεί πάνω στον πλανήτη κι ο ρυθμός αποψίλωσης των δασών είναι τουλάχιστον ανησυχητικός.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα συνδυασμό δορυφορικών εικόνων, δασικών απογραφών και εξελιγμένων υπολογιστικών μοντέλων για να υπολογίσουν τον αριθμό των δέντρων της Γης. Τα 3,04 τρισεκατομμύρια δέντρα σημαίνουν πως αντιστοιχούν 422 δέντρα για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη.
«Τα δέντρα είναι από τους πιο επιφανείς και κρίσιμους οργανισμούς πάνω στη Γη, αλλά μόλις πρόσφατα αρχίσαμε να κατανοούμε την παγκόσμια έκταση και διανομή τους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Τόμας Κράουθερ, μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Σχολή Δασολογίας και Περιβαλλοντικών Μελετών του Γέιλ.
Κάθε χρόνο, η Γη χάνει 15 δισεκατομμύρια δέντρα, κυρίως λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας. Σχεδόν 1,4 τρισεκατομμύρια των δέντρων της Γης βρίσκονται σε τροπικά και υποτροπικά δάση, αλλά αυτές είναι επίσης οι περιοχές, όπου ο ρυθμός της απώλειας δασών είναι υψηλότερος, αναφέρει η μελέτη. Τα βόρεια δάση διαθέτουν 740 δισεκατομμύρια δέντρα, ενώ οι πιο εύκρατες περιοχές 610 δις.
Τα δέντρα αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, είναι απαραίτητα για την ανακύκλωση των θρεπτικών συστατικών, για την ποιότητα του νερού και του αέρα, καθώς και για αμέτρητες ανθρώπινες δραστηριότητες και υπηρεσίες.

Τα νέα δεδομένα αναμένεται να βελτιώσουν την έρευνα για τα μοντέλα αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, τα δασικά οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα καθώς και την κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ βλάστησης και κλιματικής αλλαγής.
koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: