Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Μεγαλύτερος ρυπαντής στον πλανήτη ο... αμερικανικός στρατός

Πάνω από 420.000 λίτρα καυσίμων για αεροσκάφη διέρρευσαν αυτόν το μήνα σε κοντινό υδάτινο σώμα από ναυτικό σταθμό των ΗΠΑ στην παραθαλάσσια πόλη Βιρτζίνια Μπιτς.Το περιστατικό δεν ήταν τόσο καταστροφικό όσο άλλες διαρροές αγωγών, αλλά έφερε στο προσκήνιο το γεγονός ότι το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας είναι πιθανότατα ο μεγαλύτερος ρυπαντής του κόσμου.

Παράγοντας περισσότερα επικίνδυνα απόβλητα από τις πέντε μεγαλύτερες αμερικανικές χημικές εταιρείες μαζί, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει αφήσει τοξικά ίχνη σε ολόκληρο τον πλανήτη με τη μορφή απεμπλουτισμένου ουρανίου, πετρελαίου, καυσίμων, παρασιτοκτόνων, μόλυβδου και άλλων.
Οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ συγκαταλέγονται μεταξύ μερικών από τις πιο μολυσμένες περιοχές στον κόσμο, καθώς τα συστατικά των καυσίμων που χρησιμοποιούνται μολύνουν το έδαφος και το νερό.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν διεξάγει περισσότερες δοκιμές πυρηνικών όπλων από όλα τα άλλα κράτη μαζί, είναι επίσης υπεύθυνες για τη μαζική ποσότητα ακτινοβολίας που εξακολουθεί να μολύνει πολλά νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Στις Νήσους Μάρσαλ και το κοντινό Γκουάμ, όπου οι ΗΠΑ δοκίμασαν πάνω από εξήντα πυρηνικά όπλα μεταξύ του 1946 και του 1958, ο κάτοικοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά καρκίνου.
Στο Ιράκ, η στρατιωτική δράση των ΗΠΑ έχει παίξει ρόλο στην ερημοποίηση του 90% της ιρακινής επικράτειας, καταστρέφοντας τη γεωργική βιομηχανία της χώρας και αναγκάζοντάς την να εισάγει πάνω από το 80% των τροφίμων της. Η χρήση του απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιράκ από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου προκάλεσε επίσης τεράστιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Εξάλλου, τον περασμένο Νοέμβριο, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε το σχέδιό του να απελευθερώσει 20.000 τόνους περιβαλλοντικών «παραγόντων καταπόνησης», συμπεριλαμβανομένων βαρέων μετάλλων και εκρηκτικών, στα παράκτια ύδατα των ΗΠΑ στο βορειοδυτικό Ειρηνικό κατά τη διάρκεια αυτού του έτους.
koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: