Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Πέθανε ο Τζέρι Λούις

Ο διάσημος Αμερικανός κωμικός, ηθοποιός, τραγουδιστής και σκηνοθέτης Τζέρι Λούις έφυγε σήμερα (Κυριακή, 20 Αυγούστου 2017) από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Λούις πέθανε στο σπίτι του στο Λας Βέγκας, από «φυσικά αίτια».  Ο διάσημος ηθοποιός παραχώρησε πριν από λίγους μήνες συνέντευξη στην «Εφ.Συν.» . Στη συνέντευξη αυτή ο Λούις υπογράμμιζε πως «Δεν με ενδιαφέρει πως θα με θυμούνται μετά θάνατον. Θέλω να ακούω τα καλά ενώ είμαι ακόμα εδώ. Δεν θα με ενδιαφέρει η γνώμη του κόσμου όταν δεν θα μπορώ πια να την ακούσω.
Χαίρομαι τη ζωή κάθε μέρα που περνά –για άλλες 24 ώρες–, τα δώρα του Θεού...».


Γεννημένος στις 16 Μαρτίου του 1926, ο Λούις είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία μέσα από τη δεκαετή του συνεργασία του με τον επίσης πασίγνωστο κωμικό Ντιν Μάρτιν, μαζί με τον οποίο πρωταγωνίστησε σε 16 ταινίες.
Μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες του ήταν οι «Παιδί για όλες τις δουλειές» (1960), «Ο γυναικοκατακτητής» (1961) ή «Δάσκαλος για κλάματα» (1963).
Η χρυσή εποχή της θητείας του στο Χόλιγουντ ξεκίνησε όταν -χωρίς τον Ντιν Μάρτιν-, ένιωσε ελεύθερος να εκφραστεί με γέλιο και με κλάμα όπως ακριβώς ήθελε και φιλοδοξούσε. Ωστόσο στη δεκαετία του ’70, παρόλο που οι ταινίες του ήταν ακόμα εξαιρετικά δημοφιλείς στην Ευρώπη, ο ηθοποιός έχασε το κλέος του, ενώ το Χόλιγουντ έμοιαζε να εγκαταλείπει το αγόρι της φάρσας για ένα πιο περίπλοκο και πολιτικοποιημένο χιούμορ.

Χάρη στον Μάρτιν Σκορσέζε επανήλθε για μια λαμπρή στιγμή με το «Βασιλιάς για μια νύχτα» (1981) δίπλα στον Ρόμπερτ ντε Νίρο και συνέχισε να δουλεύει μέχρι τα 80 του παλεύοντας ταυτόχρονα με εξουθενωτικές ασθένειες.

Η τελευταία του ταινία «Max Rοse» μιλάει για τον θάνατο με ένα γλυκόπικρο χιούμορ: όπως ταιριάζει σε έναν κωμικό που έχει μια θεϊκή ικανότητα να ανακαλύπτει τη ζωή εκ νέου ώς το τέλος...
.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: