Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Φοβού τις... υδροφόρες !

Ζώτου Έλλη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/12/2010

Ποια είναι η παγίδα των "ηπιότερων" μέσων που χρησιμοποιούν αστυνομίες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική για "διαχείριση του πλήθους", όπως δηλαδή αποκαλείται η διάλυση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων σε εγχειρίδια των σχολών αστυνομίας αλλά και όσων πωλούν αυτά τα "μέσα";

Μα ακριβώς η ύπαρξη του όρου "ηπιότερου" (καθώς ένας τέτοιος χαρακτηρισμός χρησιμοποιείται ουσιαστικά γιατι δεν μπορεί να προκαλέσει το θάνατο με την ίδια ευκολία που μπορούν άλλα μέσα, χωρίς όμως να διασφαλίζεται και πάλι η ακεραιότητα των διαδηλωτών). Γιατί μπορεί τέτοιου είδους μέσα να μην σκοτώνουν ακαριαία, μπορούν ωστόσο να σακατεύουν στην κυριολεξία και να αφήνουν πίσω τους άτομα με αναπηρίες. Ένα τέτοιο ηπιότερο μέσο είναι οι αντλίες νερού, που πολλοί έσπευσαν να τις χαρακτηρίσουν ως ένα "οικολογικό" και "άκακο υποκατάστατο" των χημικών.

Νερό που τυφλώνει!

Πόσο όμως άκακο και ήπιο είναι ένα μέσο που κατηγορείται ότι προκαλεί σοβαρούς τραυματισμούς στα μάτια, που σε αρκετές καταγεγραμμένες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες οργανώσεων για πολιτικά δικαιώματα, στις διαδηλώσεις στη Σεούλ το καλοκαίρι του 2008 μια νεαρή διαδηλώτρια έχασε την ακοή της και ένας άλλος την όρασή του από ρίψη νερού από πολύ κοντινή απόσταση.

Τα πιο πρόσφατα "ευρωπαϊκά" θύματα είναι ο Dietrich Wagner, 66χρονος συνταξιούχος στη Στουτγκάρδη, ο οποίος έχασε το αριστερό του μάτι και κινδυνεύει να χάσει και το δεξί. Ο 66χρονος τραυματίστηκε από χρήση αντλίας νερού στις μεγάλες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2010 εναντίον του αμφιλεγόμενου σχεδίου "Stuttgart 21".

Ο τραυματισμός του 66χρονου δεν ηταν ο μοναδικός αλλά ίσως ο πιο σοβαρός, ενώ οι εικόνες διαδηλωτών με μάτια που αιμορραγούσαν (!) αφού είχαν "χτυπηθεί" με νερό που εκτοξευόταν ουσιαστικά με μεγάλη πίεση πάνω τους συντάραξαν την κοινή γνώμη της Γερμανίας.

Η διεθνής εμπερία χρήσης οχημάτων εκτόξευσης νερού, ωστόσο, δείχνει πως, παρά τη διαφημιζόμενη ήπια καταστολή που αυτό το μέσο υποτίθεται πως προσφέρει, σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιείται από την αστυνομία μόνο του, αλλά επικουρικά. Η χρήση κλομπ, χημικών και σπρέι πιπεριού δεν σταματά με τη χρήση των αντλιών νερού, όπως απεδείχθη άλλωστε και στις πρόσφατες διαδηλώσεις στη Γερμανία.

Βρετανία: Παρακρατική μέθοδος αστυνόμευσης η χρήση αντλιών νερού κατά την αστυνομία

Στη Μεγάλη Βρετανία η χρήση των αντλιών νερού θεωρείται "ευρωπαϊκή" μέθοδος καταστολής βίαιων διαδηλώσεων και τέτοιου είδους μέσα έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο σε ταραχές στη Βόρεια Ιρλανδία και ποτέ σε αγγλικό έδαφος. Οι πρόσφατες δυναμικές φοιτητικές διαδηλώσεις στο Λονδίνο εναντίον του τριπλασιασμού των διδάκτρων των πανεπιστημίων και ειδικά η "συνάντησή τους" με τη βασιλική Ρόλς Ρόις έφεραν στο προσκήνιο τη συζήτηση περί χρήσης αντλιών νερού σε ανάλογες διαδηλώσεις υπό τον φόβο επεισοδίων.

Παρά τις θετικές αρχικές εισηγήσεις της γραμματέως του υπουργείου Εσωτερικών Theresa May και αξιωματούχων της Scotland Yard, οι αντιδράσεις που προερχοταν ακόμα και από αξιωματούχους της Metropolitan Police, κάνοντας λόγο ακόμα και για "αστυνόμευση παρακρατικού τύπου", ανάγκασαν τη γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών να κάνει ένα βήμα πίσω προς το παρόν.

Η πρώτη βόλτα στην Κερατέα

Στην Ελλάδα ένα τέτοιο θωρακισμένο όχημα εκτόξευσης νερού έκανε την παρθενική του "βόλτα" την περασμένη Παρασκευή στην Κερατέα.

Το όχημα αυτό, γνωστό και ως "αύρα", αποκτήθηκε στις αρχές του 2009, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. μετά τον Δεκέμβριο του 2008, είχε αναζητήσει νέους τρόπους καταστολής των διαδηλώσεων, ανάμεσα στους οποίους ήταν και η προμήθεια τέτοιων οχημάτων. Τον Μάρτιο του 2009, λίγο μετά την επιδρομή νεαρών με καλυμμένα τα προσωπά τους στο Κολωνάκι, που είχαν προκαλέσει φθορές στα μαγαζιά, την οποία ακολούθησε η "γέννηση" της ομάδας Δέλτα, είχε γίνει γνωστό πως βρισκόταν στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για την προμήθεια 8 θωρακισμένων αυτοκινήτων, που θα είναι εξοπλισμένα με μάνικες (κανονάκια). Η αστυνομία προς το παρόν έχει παραδεχτεί την ύπαρξη μόνο ενός οχήματος.

Πηγή 1
 
Πηγή 2

Δεν υπάρχουν σχόλια: