Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Εικόνες μιας «άλλης» Ελλάδας στο «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα»

Τετάρτη 29/12/2010
Εικόνες μιας «άλλης» Ελλάδας, πολύ διαφορετικής από αυτή που μας καταθλίβει, προβάλλει το σημερινό ντοκιμαντέρ του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα», που προβάλλεται αυτή τη στιγμή, από τη συχνότητα της ΝΕΤ. Παραδείγματα καλής πρακτικής, πρωτοβουλίες, επιστημονικές προτάσεις και δράσεις που ξεχώρισαν και ξεχωρίζουν, αλλά και άνθρωποι που με τη φαντασία, τις γνώσεις, την επιμονή και την αγάπη τους για αυτό που κάνουν, είναι οι πρωταγωνιστές μιας Ελλάδας στην οποία υπάρχει ακόμα ελπίδα.


Η άλλη Ελλάδα
Ανέβηκε από tvxorissinora. - Βρείτε περισσότερα οικογενειακά βίντεο.

Πρώτος σταθμός η Θήβα. Ο φακός του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» μπαίνει μέσα στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα, όπου οι κρατούμενες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα στο Γυμνάσιο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί εντός του σωφρονιστικού καταστήματος. Ο Κλήμης Πυρουνάκης, Διευθυντής του σχολείου των φυλακών,βοηθά τα τελευταία χρόνια τις έγκλειστες να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και τις ενθαρρύνει να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Μαρίνα Λιτβίνοβα, το κορίτσι που πήγε… φρουρούμενο να δώσει εξετάσεις και τελικά κατόρθωσε να εισαχθεί τρίτη στη Νομική Αθηνών!

Αισιόδοξες εικόνες και στην Ανάβρα, ένα ορεινό χωριό σε απόσταση 40χλμ. από τον Αλμυρό Βόλου, που από εγκαταλελειμμένο... μεταμορφώθηκε. Η ομάδα της εκπομπής συνομιλεί με τον Δημήτρη Τσουκαλά, τον άνθρωπο που με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για τον τόπο του, κατάφερε να μετατρέψει τα μειονεκτήματα του τόπου αυτού σε πλεονεκτήματα. Ένα αιολικό πάρκο με 20 ανεμογεννήτριες, πρότυπες κτηνοτροφικές υποδομές, καθώς κι ένα περιβαλλοντικό – πολιτιστικό πάρκο 240 στρεμμάτων σε συνδυασμό με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη μηδενική ανεργία και το υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που συνθέτουν το «θαύμα» της Ανάβρας.

Λίγα μόλις χιλιόμετρα παραπέρα, στο Σέσκλο Μαγνησίας, το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» επισκέπτεται ένα δημοτικό σχολείο διαφορετικό από όλα τα άλλα. Οι εκπαιδευτικοί, με γνώμονα το μεράκι τους για τη δουλειά τους αλλά και την αγάπη τους για τους μαθητές τους αναλαμβάνουν το ρόλο του... τραπεζοκόμου, παραμένοντας στο σχολείο ακόμη και εκτός του ωραρίου τους, μόνο και μόνο για να σερβίρουν τα παιδιά και να τους παραδώσουν μαθήματα διατροφής, σε μία προσπάθεια να τα μυήσουν σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Επόμενος σταθμός τα Τρίκαλα, η θεσσαλική πόλη που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των πιο «έξυπνων» πόλεων της Ευρώπης. Όταν τα περισσότερα πράγματα στην Ελλάδα τρέχουν με ρυθμούς χελώνας, τα Τρίκαλα τρέχουν με πολλά gigabits προς το μέλλον, αποτελώντας την πρώτη ψηφιακή πόλη της Ελλάδας που εξάγει τεχνογνωσία. Εκτενές δίκτυο δωρεάν wi-fi προς όλους, εξελιγμένο σύστημα τηλε-ιατρικής και τηλε-πρόνοιας για ασθενείς με καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, υπέρταση και ζάχαρο αλλά και η ηλεκτρονική υπηρεσία παραπόνων «Δημοσθeνης», είναι μερικές μόνο από τις υπηρεσίες που βελτιώνουν τα τελευταία χρόνια την καθημερινότητα των πολιτών.

Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο δυσμενών οικονομικών εξελίξεων και αναζητά τρόπους για να ξεφύγει από τη δίνη της οικονομικής κρίσης, οκτώ γυναίκες από την Ασπροκκλησιά του Δήμου Χασίων αντιστέκονται. Τα μέλη του Γυναικείου Συνεταιρισμού συνεχίζουν την παράδοση των γιαγιάδων τους, διοχετεύοντας τα προϊόντα τους σε όλη τη χώρα. Η φήμη τους φτάνει πια μέχρι τη μακρινή Αυστραλία.

Τελευταία στάση του πρώτου μέρους του ντοκιμαντέρ για την «Άλλη Ελλάδα», η Λάρισα, όπου ο Δημήτρης Κουρέτας αποσκοπεί να δώσει λύση στη διάθεση των υγρών αποβλήτων των τυροκομείων. Μια παγκόσμια πατέντα ενός θαυματουργού κέικ πράσινης διπλωματίας, το οποίο παρασκευάζεται σχεδόν εξʼ ολοκλήρου από τυρόγαλα και αποτελεί ένα επισιτιστικό προϊόν μεγάλης διατροφικής αξίας, ιδιαίτερα γνωστό στις επιχειρήσεις τροφίμων των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η άλλη Ελλάδα». Ένα ντοκιμαντέρ... αντίδοτο στην εθνική μας κατάθλιψη. Σήμερα, στις 23:00 στη ΝΕΤ, στο «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα», με τον Στέλιο Κούλογλου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: