Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Από το Wikileaks στον Γιώργο Κουρή

του Πιτσιρίκου

Σάλος έχει ξεσπάσει, μετά τη δημοσιοποίηση από το Wik­ileaks χιλιάδων τηλεγραφημάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που περιέχουν πληροφορίες για την τρομοκρατία, τα πυρηνικά όπλα και τη δραστηριότητα ξένων ηγετών. Οι αποκαλύψεις είναι συνταρακτικές και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ώστε όλοι οι πολίτες του πλανήτη να αντιληφθούν πως η διαφθορά είναι απλωμένη σε όλες τις χώρες -και δεν υπάρχει σωτηρία από πουθενά-, οπότε δεν υπάρχει λόγος να εξαγριώνονται με μικρά σκάνδαλα, όπως αυτά που είχαμε στη χώρα μας με τη Ζίμενς και το Βατοπαίδι. Μετά τις αποκαλύψεις του Wik­ileaks, κανένας δημοσιογράφος δεν θα δικαιούται να μιλήσει ξανά για αποκαλυπτικές εκπομπές και αποκαλυπτικά ρεπορτάζ. Θα τα έχουμε δει όλα και δεν θα μας κάνει τίποτα εντύπωση πια. Από την άλλη, το πολύ φως σε τυφλώνει, οπότε -τώρα που χύνεται άπλετο φως σε εκατοντάδες υποθέσεις- δεν βλέπουμε την τύφλα μας.

Αποσπάσματα των εγγράφων δημοσιεύονται στους New York Times, στον Guardian, στο Spiegel, στην El Pais και στη Le Monde. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στις εφημερίδες που επρόκειτο να δημοσιεύσουν τα έγγραφα ήταν και το ημερήσιο «Βήμα», αλλά ο εκδότης του νόμισε πως πρέπει να τυπώσει καμιά διακοσαριά χιλιάδες σελίδες -με όλα τατηλεγραφήματα- σε κάθε φύλλο της εφημερίδας, οπότε αποφάσισε να της βάλει λουκέτο για να μην καταστραφεί οικονομικά. Βέβαια, πριν κλείσει την εφημερίδα, ο κ. Ψυχάρης πρότεινε στους υπεύθυνους του Wik­ileaks να κυκλοφορήσει το «Βήμα» με τα έγγραφα σε CD, αλλά να συνοδεύεται και με ένα CD με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Στέλιου Καζαντζίδη, ώστε να ψηθούν οι υποψιασμένοι αναγνώστες και να το αγοράσουν - οι άνθρωποι του Wik­ileaks δεν το δέχτηκαν γιατί είναι όλοι άρρωστοι θαυμαστές του Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Οι εφημερίδες και τα περιοδικά έχουν μεγάλο πρόβλημα στο να εκμεταλλευτούν διαφημιστικά τις αποκαλύψεις του Wik­ileaks -τόσο στις έντυπες εκδόσεις τους όσο και στις ηλεκτρονικές-, γιατί οι τράπεζες και οι πολυεθνικές δεν επιθυμούν να διαφημίζονται δίπλα σε τεράστια σκάνδαλα: φοβούνται μήπως οι αναγνώστες-καταναλωτές τις συνδυάσουν με τη διαφθορά και χαθεί αυτή η όμορφη και αγνή εικόνα ακεραιότητας, διαφάνειας και φιλανθρωπίας που έχουμε όλοι στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε κάποια τράπεζα ή κάποια πολυεθνική. Βέβαια, σε έναν κόσμο που κολυμπάει στη διαφθορά, θα ήταν έξυπνο οι μεγάλες επιχειρήσεις να διαφημίζονται δίπλα σε παγκόσμια σκάνδαλα, αφενός για να αποδείξουν πως έχουν χιούμορ και αφετέρου για να πείσουν τους αναγνώστες-καταναλωτές πως είναι αξιόπιστες και θα πρέπει να τις εμπιστευτούν, γιατί είναι τόσο σάπιες και διεφθαρμένες που θα επιβιώσουν ακόμα και μετά τον πυρηνικό όλεθρο.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, το Ιράν έχει προμηθευτεί από τη Βόρειο Κορέα πυραύλους που θα μπορούσαν να πλήξουν τη Δυτική Ευρώπη, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού οι ευρωπαϊκές χώρες χρεοκοπούν η μία μετά την άλλη, οπότε χρειάζονται επειγόντως ένα βομβαρδισμό που θα τις κάνει ίσωμα, ώστε να υπάρξει μετά ανάπτυξη και ανοικοδόμηση, να εξαφανιστούν τα χρέη και τα ελλείμματα, και να επιτευχθεί επιτέλους η πολυπόθητη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για την κατάρρευση της Βόρειας Κορέας εξαιτίας οικονομικών λόγων, αλλά σιγά τα νέα - εδώ πάνε για πτώχευση η Ιταλία και το Βέλγιο, η Βόρεια Κορέα θα τη γλίτωνε;

Στα έγγραφα αποκαλύπτεται ακόμα ότι οι Άραβες ηγέτες ασκούν πιέσεις για αεροπορική επιχείρηση κατά του Ιράν. Οι Άραβες ηγέτες έχουν καταλάβει πως οι Αμερικανοί έχουν μαζέψει πολλές βόμβες που θα πρέπει να τις ξεφορτωθούν σύντομα, οπότε προσπαθούν να τους πείσουν να τις ρίξουν στο Ιράν, επειδή φοβούνται πως μπορεί να τις ρίξουν στις δικές τους χώρες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αναφορές των Αμερικανών διπλωματών για τους ξένους ηγέτες. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας παρουσιάζεται σαν ένα πρόσωπο που δεν εμπιστεύεται κανέναν. Εκ των πραγμάτων, αποδεικνύεται πως καλά κάνει ο κ. Ερντογάν και δεν εμπιστεύεται κανέναν, γιατί οι άλλοι ηγέτες εμπιστεύονται τους ανθρώπους που έχουν γύρω τους, αλλά αυτοί είναι μαρτυριάρηδες και ρουφιάνοι, και πάνε και τα λένε όλα με το νι και με το σίγμα στους Αμερικανούς διπλωμάτες, με αποτέλεσμα τώρα να έχουν γίνει ρόμπα σε όλη την υφήλιο.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κάνει τρελά πάρτι και είναι ματαιόδοξος, ενώ εμείς τον είχαμε για μετρημένο και ταπεινό. Οι Αμερικανοί διπλωμάτες θεώρησαν περιττό να αναφέρουν πως ο Μπερλουσκόνι είναι φοβερός μουνάκιας γιατί το λέει μόνος του κάθε μέρα, οπότε το έχουμε πληροφορηθεί όλοι και δεν θα μας έκανε καμία εντύπωση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτηρίζεται ως «κυρίαρχος αρσενικός σκύλος». Μάλλον, αυτός ο χαρακτηρισμός οφείλεται στο ότι ο Πούτιν φιστίκωσε όλες τις σέξι κατασκόπους που του έριξαν οι Αμερικανοί από δίπλα, αλλά αυτές έφτασαν σε πολλαπλούς απανωτούς οργασμούς χωρίς να καταφέρουν να του αποσπάσουν κάνα απόρρητο κρατικό μυστικό για τον αγωγό φυσικού αερίου από τη Σιβηρία.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, χαρακτηρίζεται «τρελός» και «έτοιμος να μετατρέψει τη χώρα του σε μια άλλη Ζιμπάμπουε», ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου που έριξε τη χώρα του στα δίχτυα του ΔΝΤ είναι απόλυτα λογικός και τα έχει τετρακόσια.

Στα έγγραφα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ιδιαίτερα αποκαλυπτικές αναφορές στη χώρα μας, αλλά αυτό δεν οφείλεται στην περήφανη και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, αλλά στο γεγονός πως οι ελληνικές κυβερνήσεις γνωρίζουν πολύ καλά τι επιθυμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες -και οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις- και φροντίζουν να το εφαρμόσουν χωρίς να τους ζητηθεί. Με αυτόν τον τρόπο, ικανοποιούν πάντα τα ξένα συμφέροντα, ενώ παράλληλα αποφεύγουν να εκτίθενται διεθνώς -και να κάνουν ρεζίλι τη χώρα στο εξωτερικό- από διαρροές τηλεγραφημάτων σαν αυτές του Wik­ileaks.

Οι διαρροές του Wik­ileaks δεν αναμένεται να απασχολήσουν ιδιαίτερα τα ελληνικά ΜΜΕ και την ελληνική κοινή γνώμη, αλλά όλοι περιμένουμε με αγωνία τις διαρροές του Γιώργου Κουρή, ο οποίος μας προειδοποίησε πριν από μερικές ημέρες πως, αν ανοίξει το στόμα του και πει όσα ξέρει θα γίνει της πουτάνας.

Του Πιτσιρίκου από το thepressproject.gr, 29.11.2010

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: