Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

"To χαστούκι", του Χρήστου Τσιόλκα

Ένα προκλητικό, εκρηκτικό μυθιστόρημα γύρω από τη φύση της πίστης,την ευτυχία, τους καθημερινούς συμβιβασμούς μας και την αναζήτηση της αλήθειας.

Σε μια οικογενειακή γιορτή ένας άντρας χαστουκίζει ένα ξένο παιδί. Το γεγονός αυτό διχάζει τους παρευρισκόμενους, που άλλοι βρίσκουν ελαφρυντικά κι άλλοι απαιτούν την παραδειγματική τιμωρία του ενόχου.

Ο Χρήστος Τσιόλκας σ’ αυτό το συνταρακτικό μυθιστόρημα ανατέμνει με διεισδυτική ματιά και κοφτερή γλώσσα κάτι που μας αφορά όλους: τη μορφή και το ρόλο της οικογένειας στον 21ο αιώνα. Η ιστορία ξεδιπλώνεται από την οπτική γωνία οκτώ πρωταγωνιστών.

Οι απρόβλεπτες συνέπειες του χαστουκιού θα τους αναγκάσουν όλους να διερωτηθούν και ν’ αναθεωρήσουν την ίδια τους τη ζωή, τις οικογενειακές τους σχέσεις, τις προσδοκίες, τα πιστεύω και τις επιθυμίες τους.

Η αγάπη, το σεξ, ο θεσμός του γάμου, οι σχέσεις γονέων και παιδιών, αλλά και οι συγκρούσεις, ο θυμός και τα πάθη που γεννιούνται στα σπλάχνα κάθε οικογένειας είναι οι αληθινοί πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας που κρατάει αιχμάλωτο τον αναγνώστη μέχρι και την τελευταία σελίδα.

Ο συγγραφέας σκιαγραφεί με χειρουργική ακρίβεια το πορτρέτο της σύγχρονης μεσαίας τάξης, υφαίνοντας ένα προκλητικό, εκρηκτικό μυθιστόρημα γύρω από τη φύση της πίστης και την ευτυχία, τους καθημερινούς συμβιβασμούς μας και την αναζήτηση της αλήθειας.

Ο Χρήστος Τσιόλκας σχολιάζει και διάβαζει αποσπάσματα απο το χαστούκι:

http://www.youtube.com/watch?v=SGYIUsukSw4&feature=related

Έγραψαν για το Χαστούκι

«Ο Τσιόλκας διαθέτει το σπάνιο ταλέντο να μπαίνει στο πετσί των ηρώων του. Το Χαστούκι βάζει την οικογένεια στο μικροσκόπιο, και το αποτέλεσμα είναι ένα σύγχρονο αριστούργημα».
THE TIMES

«Ένα ακαταμάχητο οδοιπορικό στο σκοτεινό κόσμο των μικροαστικών προαστίων».
THE INDEPENDENT

«Ένα μυθιστόρημα για το σύγχρονο τρόπο ζωής που σε καθηλώνει από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα».
THE GUARDIAN

«Μας ταξιδεύει με την απόκοσμη μαστοριά του∙ είναι νέος και είναι ηλικιωμένος, είναι άντρας και είναι γυναίκα, είναι μεθυσμένος και είναι νηφάλιος... Ένας θυελλώδης, ορμητικός συγγραφέας... σου κόβεται η ανάσα από το θαυμασμό».
WASHINGTON POST

«Ο Τομ Γουλφ συναντάει τον Φίλιπ Ροθ».
LOS ANGELES TIMES

«Το Χαστούκι επιβεβαιώνει ότι ο Τσιόλκας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους παραμυθάδες. Στο νέο του βιβλίο βάζει στο μικροσκόπιο την οικογένεια και μας την παρουσιάζει με αμείλικτη ειλικρίνεια και απέραντη τρυφερότητα. Η αστραφτερή του πρόζα και η λαμπρή απεικόνιση των χαρακτήρων προσδίδει και στις πιο συνηθισμένες καταστάσεις την πιο ασυνήθιστη λάμψη. Ένα μυθιστόρημα τεράστιας δύναμης και προοπτικής, που μας θυμίζει τις Διορθώσεις του Τζόναθαν Φράνζεν και τον Υπόγειο κόσμο του Ντον Ντελίλο».
ΚΟΛΜ ΤΟΪΜΠΙΝ

Ο Συγγραφέας

Ο Χρήστος Τσιόλκας [Christos Tsiolkas] γεννήθηκε το 1965 στη Μελβούρνη, από γονείς Έλληνες μετανάστες. Έχει γράψει τρία ακόμη μυθιστορήματα: Κατά μέτωπο («Οξύ»), που μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο, Ο άνθρωπος του Ιησού («Οξύ») και Νεκρή Ευρώπη («Printa»), που τιμήθηκε το 2006 με το αυστραλέζικο βραβείο λογοτεχνίας Age και το βραβείο Καλύτερου Λογοτεχνικού Έργου της Μελβούρνης. Το τελευταίο του μυθιστόρημα, Το χαστούκι (2008), τιμήθηκε το 2009 με το βραβείο Καλύτερου Συγγραφέα των χωρών-μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και ήταν υποψήφιο για το βραβείο Booker. Έχει γράψει επίσης δοκίμια, σενάρια και θεατρικά έργα. Ζει στη Μελβούρνη.

Εκδόσεις Ωκεανίδα

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: