Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

«Κομπλεξικό το Συμβούλιο Ευρώπης»

WIKILEAKS:
ΟΙ ΗΠΑ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΜΕ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΜΜΟΝΗ» ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ

Αλαζονική περιφρόνηση για ανώτατους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, καταδεικνύουν αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα από το Cablegate του WikiLeaks:
Οι Αμερικανοί είχαν εμφανώς πρόβλημα με το επίπεδο τήρησης από τα ευρωπαϊκά όργανα των διεθνών κανόνων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την υπεράσπιση των οποίων, κατά τα άλλα, δεόντως κόπτονται. Και τα έβαλαν εν κρυπτώ με το Συμβούλιο της Ευρώπης για την εφαρμοζόμενη σε θέματα εκδόσεων εκζητουμένων υπόπτων στις ΗΠΑ πολιτική, αλλά και για την ευρωπαϊκή άρνηση να «φιλοξενηθούν» από χώρες της Ε.Ε. κρατούμενοι του Γκουαντάναμο -εφόσον αυτό κλείσει, όπως είχε υποσχεθεί ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Κόμπλεξ κατωτερότητας»

Σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα από το Στρασβούργο (02STRASBOURG6) στις 10 Μαρτίου 2009, ο Αμερικανός πρόξενος Βίνσεντ Κάρβερ κατηγορεί το Συμβούλιο της Ευρώπης ως υπεύθυνο για τη δημιουργία αντιαμερικανικών αισθημάτων και ως τροχοπέδη στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας. Η... αξιολόγησή του: «Το Συμβούλιο της Ευρώπης αρέσκεται να αυτοπροσδιορίζεται ως οχυρό της δημοκρατίας, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τελευταία ελπίδα για την υπεράσπιση της έννομης τάξης στην Ευρώπη -και πέραν αυτής. Πρόκειται για έναν οργανισμό με κόμπλεξ κατωτερότητας και, ταυτοχρόνως, μία υπερφιλόδοξη ατζέντα. Στην πράξη, πράττει το καλύτερο δυνατό για την παροχή τεχνικής υποστήριξης στα κράτη-μέλη και το χειρότερο για την αντιμετώπιση γεωπολιτικών κρίσεων».

Κατά την άποψή του δε, η ευρωπαϊκή έρευνα «σχετικά με εκδόσεις υπόπτων και "μυστικές φυλακές" στην Ευρώπη σχετιζόμενες με τον πόλεμο των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας... ξεσήκωσε μεγάλο κύμα αμφισβήτησης και αντιαμερικανικό αίσθημα μέσα στο Συμβούλιο της Ευρώπης».

Ο ίδιος, στις 24 Σεπτεμβρίου 2009, ξαναγράφοντας -στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αυτή τη φορά- αναφορά ως προς τις εξελισσόμενες διεργασίες για την εκλογή νέου γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης (02STRASBOURG21), περιγράφει με σαφή απαξία τον επικρατέστερο υποψήφιο Θόρμπτζορν Τζάγκλαντ, πρώην πρωθυπουργό της Νορβηγίας: «Αναμένεται ότι θα κριτικάρει τις ΗΠΑ για το θέμα της θανατικής ποινής. Επίσης, αναμένεται λιγότερο ενθουσιώδης από τον προηγούμενο γενικό γραμματέα Τέρι Ντέιβις (Βρετανό), ως προς τις δημόσιες επικρίσεις των εκδόσεων, ειδικά εάν του εγείρουμε τέτοια θέματα σύντομα...».

Και, στις 2 Οκτωβρίου 2009, αφού πλέον έχει εκλεγεί ο Τζάγκλαντ, σπεύδει να αναφέρει εμπιστευτικά (02STRASBOURG23) τα «πικρά παράπονα του πρεσβευτή της Πολωνίας», ο οποίος είχε πει στους Αμερικανούς ότι «ο ρωσόφιλος Τζάγκλαντ» είχε ενημερώσει τους Ρώσους ότι είναι με συνέπεια αντίθετος στη διεύρυνση ΝΑΤΟ και Ε.Ε. προς την κατεύθυνση της «παραδοσιακής ζώνης επιρροής» της Ρωσίας. Παράλληλα, ζητούσε από την αμερικανική πρεσβεία στο Οσλο λεπτομερή ενημέρωση για τις σχετικές εκπεφρασμένες απόψεις του νέου γραμματέα.

(Πηγές: wikileaks, guardian.co.uk)
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: