Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Ευρωπαϊκό τείχος στις εξαγορές

Από εταίρος και πολύφερνος επενδυτής, νούμερο ένα κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που ξεμένουν λόγω lockdown από κεφάλαια.

 Ο λόγος για την Κίναη οποία μπαίνει πλέον στο στόχαστρο των ηγετικών δυνάμεων της Ε.Ε.
 Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες ότι το όριο για την έναρξη ελέγχων επί των μη Ευρωπαίων επενδυτών που αποκτούν τμήματα μιας μεγάλης γαλλικής επιχείρησης «θα μειωθεί από το 25% στο 10%» έως το τέλος του έτους.

Το όριο του 25% έχει τεθεί σε ισχύ μόλις από τις αρχές του έτους, ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης που ελήφθη στο πλαίσιο της δυσπιστίας της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον ορισμένων ξένων επενδυτών, κυρίως Κινέζων. Προηγουμένως ήταν στο 33,33%. 

Η γαλλική απόφαση έρχεται αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άφηνε προ ημερών αιχμές κατά της Κίνας όσον αφορά τις κατηγορίες για πλημμελή διαχείριση της πανδημίας του Covid-19, μεταθέτοντας ωστόσο για αργότερα την εξέταση του αιτήματος του Αυστραλού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον για διεθνή έλεγχο για το πώς διαδόθηκε η πανδημία από την κινεζική πόλη Γουχάν.

 Η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα-μέλος της Ε.Ε. που αντιμετωπίζει με καχυποψία τις κινεζικές επενδύσεις.

Στις αρχές Απριλίου, η Γερμανία ανακοίνωσε επίσης πιο αυστηρούς ελέγχους για τις ξένες επενδύσεις λόγω της κρίσης, ενώ ήδη είχε προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση τον προηγούμενο χρόνο. 

 Σε ανάλογες κινήσεις έχουν προχωρήσει η Ισπανία και η Ιταλία.

 Οι κινεζικές επιχειρήσεις, ιδιωτικές αλλά και κρατικές, αναζητούν επενδύσεις στην Ευρώπη. Η Κίνα διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα άνω των 3 τρισ. δολαρίων και η κινεζική κυβέρνηση ενισχύει τις επιχειρήσεις με φθηνά κεφάλαια προκειμένου να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.

 Ωστόσο, η ευρωπαϊκή άμυνα απέναντι στις εν δυνάμει κινεζικές επιθετικές εξαγορές δεν ξεκίνησε με τον κορονοϊό. Πέρυσι τέτοια εποχή ο επίτροπος της Ε.Ε. Γκίντερ Έτινγκερ είχε προτείνει να δοθεί στην Ένωση το δικαίωμα να απορρίπτει κινεζικές συμφωνίες που αφορούν τις υποδομές, αν αυτές δεν εξυπηρετούν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, με αφορμή τη συμφωνία για κινεζικές επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ στα στρατηγικής σημασίας λιμάνια της Γένοβας και της Τεργέστης.

 Ο προστατευτισμός προϋπήρχε της υγειονομικής κρίσης, αλλά με τον Covid-19 κινδυνεύει να γίνει εντονότερος μπροστά στην απειλή των κινεζικών πλεονασμάτων.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: