Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Η δεξιά των αντιεμβολιαστών μπορεί να στερήσει την «ανοσία αγέλης» από τις ΗΠΑ

 Μπορεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των εμβολιασμών κατά της CoViD-19 και ο «εμβολιαστικός εθνικισμός» τους να έχει προκαλέσει έλλειψη πρόσβασης άλλων χωρών σε εμβόλια, όμως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην φτάσουν ποτέ στο πολυπόθητο ποσοστό εμβολιασμών για να προκληθεί η λεγόμενη «ανοσία αγέλης».

Ο λόγος, όπως μεταδίδει το Vanity Fair, είναι η άρνηση μεγάλης μερίδας των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, και δη των φανατικών υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ, να συμμετάσχουν στους εμβολιασμούς.

Όταν ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Ιανουάριο, είχε δεσμευτεί για την πραγματοποίηση 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολιασμού στις πρώτες 100 του ημέρες. Ο στόχος ξεπεράστηκε και αναθεωρήθηκε στα 200 εκατομμύρια δόσεις, κάτι που επιτεύχθηκε την Τετάρτη 21 Απριλίου. Στις ΗΠΑ πλέον τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους τους πολίτες άνω των 16 ετών και, μέχρι στιγμής, περίπου το 50% των ενηλίκων, δηλαδή το 40% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Όμως τα καλά νέα για τις ΗΠΑ σταματούν κάπου εκεί. Σύμφωνα με το Axios, που επικαλείται έρευνα του Ιδρύματος Κάισερ για την Οικογένεια, μέσα στις επόμενες δύο με τέσσερις εβδομάδες οι πρόθυμοι για εμβολιασμό ενήλικες θα εκλείψουν. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, «πλησιάζουμε το σημείο καμπής όπου η ζήτηση για τα εμβόλια θα είναι μεγαλύτερη πρόκληση από ό,τι η προμήθειά τους (…). Οι αρχές και ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει τώρα να βρουν τρόπους να αυξήσουν την προθυμία για εμβολιασμό ανάμεσα στους αναποφάσιστους, και ιδανικά ανάμεσα στο 20% των ενηλίκων που σταθερά δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιάζονταν ή πως θα το έκαναν μόνο αν ήταν υποχρεωτικό». Οι συγγραφείς προσέθεσαν: «Άπαξ και συμβεί αυτό, οι προσπάθειες για ενθάρρυνση του εμβολιασμού θα γίνουν πολύ δυσκολότερες, παρουσιάζοντας εμπόδια στην επίτευξη των επιπέδων ανοσίας αγέλης που αναμένεται ότι θα χρειαστούν».

Το συντριπτικό ποσοστό των αμφισβητιών του εμβολιασμού ανήκουν στις τάξεις του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Κάτι αναμενόμενο, καθώς ο πρώην πρόεδρος Τραμπ, αν και διεκδίκησε τα εύσημα για την ταχεία δημιουργία των εμβολίων, έχει τροφοδοτήσει αυτήν την τάση αμφισβήτησης αρνούμενος να εμβολιαστεί δημοσίως (έκανε το εμβόλιο τον Ιανουάριο, προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο) και να προτρέψει τους οπαδούς του να συμμετάσχουν στον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μόνμουθ που πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 12 Απριλίου, το 43% των Ρεπουμπλικανών απάντησε πως δεν πρόκειται ποτέ να κάνουν το εμβόλιο ενάντια στην CoViD-19. Το αντίστοιχο ποσοστό των Δημοκρατικών είναι μόλις 5%. Σε άλλη δημοσκόπηση, του Πανεπιστημίου Κουίνιπιακ, το 45% των Ρεπουμπλικανών απάντησαν πως «δεν σχεδιάζουν» να κάνουν το εμβόλιο. Συνολικά, οι πολιτείες που ψήφισαν Τραμπ στις εκλογές του 2020 βρίσκονται σημαντικά πίσω σε ποσοστά εμβολιασμών από αυτές που ψήφισαν Μπάιντεν.

Το ποσοστό που απαιτείται για να επιτευχθεί ανοσία αγέλης διαφέρει για κάθε ασθένεια, και για την CoViD-19 είναι ακόμα άγνωστο. Για την ιλαρά το ποσοστό είναι γύρω στο 95% του πληθυσμού, για την πολιομυελίτιδα γύρω στο 80%. Οι εκτιμήσεις για την CoViD-19 κυμαίνονται μεταξύ του 70% και του 90%.

info-war.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: