Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Αυτές είναι οι προβλέψεις HSBC και Deutsche Bank για την ελληνική οικονομία και δεν είναι… καθόλου καλές

 Στα… τάρταρα ρίχνει τις προβλέψεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank σε έκθεσή της ενώ στον ίδιο ρυθμό κινούνται και οι αναλυτές της HSBC, με την εκτίμηση για φέτος να είναι «τρέξει» με ρυθμό ανάπτυξης μόλις 2%, σε αντίθεση με το 4,8% που προβλέπεται στον προϋπολογισμό, ενώ απέχει… έτη φωτός ακόμα και από το δυσμενές σενάριο που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση για ανάπτυξη 3,3%, αλλά ακόμα και αυτά με την προϋπόθεση ότι όλα θα πάνε βάσει σχεδίου.

Αλλά παρά τα “καμπανάκια” η κυβέρνηση επιλέγει συνέχιση καραντίνας και περιοριστικά μέτρα που σε συνδυασμό με το τεράστιο ήδη χρέος όπως πολλοί αναλυτές αναφέρουν θα οδηγήσει ένα νέο μνημόνιο (προφανώς θα βρουν ένα πιο ευφάνταστο όνομα) την χώρα.

Πιο αναλυτικά, στο 2,2% τοποθετεί την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος η HSBC από 3% που προέβλεπε, ενώ αναβαθμίζει στο 6% από 5,5% την εκτίμησή της για το 2022. Και η Deutsche Bank αναμένει… χαμηλές πτήσεις στην ελληνική οικονομία φέτος, καθώς εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2% που θα είναι η δεύτερη πιο αργή διεθνώς μετά το 1,5% της Ολλανδίας. Αντίθετα, και η γερμανική τράπεζα αναμένει πως το 2022 η ελληνική οικονομία θα εκτοξευθεί και θα «τρέξει» με ρυθμούς της τάξης του 6,1% που θα είναι οι υψηλότεροι διεθνώς μετά τους αντίστοιχους της Ισπανίας (7,4%).

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό μέτωπο, η Deutsche Bank εκτιμά πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα επιμείνει κατά τα επόμενα δύο χρόνια, και από έλλειμμα 9,6% του ΑΕΠ το 2020, θα κλείσει στο 7,2% του ΑΕΠ φέτος και το 2022 στο 7,4% του ΑΕΠ. Ελλειμματικό θα παραμείνει και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με το έλλειμμα να κινείται στο 5,4% φέτος και στο 4,2% το 2022.

Συγκριτικά, σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη η HSBC αναμένει ότι η ανάπτυξη φέτος θα κινηθεί στο 3,6% και το 2022 στο 4%, ενώ η Deutsche Bank την τοποθετεί στο 4,6% το 2021 και στο 4,8% το επόμενο έτος. Το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί στο β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, εκτιμάται ότι θα είναι το μεγάλο όπλο για τις οικονομίες της Ευρωζώνης στρώνοντας το έδαφος για ένα ισχυρό οικονομικά 2022.

Το μέγεθος του σοκ της πανδημίας, σε συνδυασμό με το μεγάλο επενδυτικό κενό, δείχνει πως οι αυξημένες και στοχευμένες δημόσιες επενδυτικές δαπάνες είναι αναγκαίες, όπως τονίζει.

Ο δύσκολος συνδυασμός

Για να μπορέσει το Ταμείο να καλύψει αυτό το χάσμα, θα πρέπει, όπως τονίζει, να υπάρξει ένας πολύ δύσκολος συνδυασμός των εξής σημαντικών προϋποθέσεων:

1. Ολοι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης (και τα 750 δισ. ευρώ) θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένων των δανείων RRF ύψους 360 δισ. ευρώ, με τις ενδείξεις μέχρι στιγμής να δείχνουν ότι οι χώρες είναι κάπως διστακτικές για τη χρήση των δανείων.

2. Οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές πρέπει να είναι τόσο υψηλοί όσο υποδηλώνουν οι επίσημες εκτιμήσεις, και για να γίνει αυτό θα πρέπει η νομισματική αλλά και η δημοσιονομική πολιτική να παραμείνουν ευνοϊκές για μεγάλο διάστημα ακόμη.

3. Οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις, με τον κίνδυνο αύξησης των πτωχεύσεων των εταιρειών λόγω της πανδημίας, που θα χτυπήσουν τους ισολογισμούς των τραπεζών, να θέτει σημαντικά εμπόδια σε αυτό.

crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: