Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Οι ειδικές ζώνες


Το Natura 2000 είναι ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών, αποτελούμενο από ειδικές ζώνες διατήρησης που έχουν θεσπιστεί βάσει της οδηγίας της Ε.Ε. για τους οικοτόπους (ενδιαιτήματα) και των περιοχών ειδικής προστασίας που έχουν θεσπιστεί βάσει της οδηγίας της Ε.Ε. για τα πτηνά.


Το Natura 2000 αφήνει κάποια περιθώρια: δραστηριότητες όπως η γεωργία και η εκτροφή, ο τουρισμός, η δασοκομία και οι σκοποί αναψυχής μπορούν να εξακολουθήσουν να ασκούνται εντός του δικτύου, εφόσον συμβάλλουν στην αειφορία και εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον.




Τα κράτη-μέλη επιλέγουν τους τόπους Natura 2000 στο έδαφός τους, οι οποίοι θεσπίζονται βάσει της οδηγίας για τα ενδιαιτήματα σε εταιρική συνεργασία με την Επιτροπή, μόλις δε γίνει επιλογή, οι περιοχές αναγνωρίζονται επίσης από την Επιτροπή ως «τόποι κοινοτικής σημασίας». Η διαδικασία αυτή επιβεβαιώνει το επίσημο καθεστώς των τόπων και παγιώνει τις υποχρεώσεις προστασίας τους. Τα κράτη-μέλη διαθέτουν έπειτα χρόνο έξι ετών για να προβλέψουν τα αναγκαία μέτρα διαχείρισης και να χαρακτηρίσουν τους τόπους ως ειδικές ζώνες διατήρησης.


Η πλέον πρόσφατη επικαιροποίηση αφορά δεκαπέντε κράτη-μέλη και με αυτήν αυξάνεται κατά 166 ο αριθμός των «τόπων κοινοτικής σημασίας». Οι πρόσφατες προσθήκες καλύπτουν έξι βιογεωγραφικές περιφέρειες -την αλπική, την ατλαντική, την αρκτική, την ηπειρωτική, τη μεσογειακή και την παννονική περιφέρεια.


Το φάσμα των προστατευόμενων περιοχών είναι ευρύτατο, από πλούσια σε άνθη λιβάδια έως συστήματα σπηλαίων και λιμνοθάλασσες. Οι εννέα βιογεωγραφικές περιφέρειες του δικτύου αντανακλούν την ευρύτητα της βιοποικιλότητας στην Ε.Ε.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: