Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ανατολική Αττική: η Περιφέρεια προβληματίζεται από την απουσία βιολογικού

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο σχεδιασμό του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Βορείων Μεσογείων εξετάστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, εχθές, Δευτέρα 28 Μαΐου 2012, στην οποία συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, Ανδρέα Ανδρεαδάκη, του εκπροσώπου Task Force κ. Κυριαζή, των Δημάρχων Σπάτων - Αρτέμιδος, Χ. Μάρκου, και Ραφήνας - Πικερμίου, Γ. Χριστόπουλου, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.
Από την συνάντηση απουσίαζε η ΕΥΔΑΠ,
παρά το γεγονός ότι είναι ο αρμόδιος φορέας για το σχεδιασμό της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων της Αττικής.
Στη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών με δεδομένα αφενός τα ασφυκτικά περιθώρια για υλοποίηση του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013 και αφετέρου την καταδίκη της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την επιβολή προστίμων που αφορούν στη μη τήρηση των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων, πρόστιμα τα οποία σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία θα επιβαρύνουν τους δήμους.
Μετά από τις επίμονες προσπάθειες του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, για εξομάλυνση των διαφορών και επίλυση του προβλήματος, αποφασίστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα νέα συνάντηση των εμπλεκομένων, με την παρουσία της Ε.Υ.Δ.Α.Π. και με στόχο όλες οι πλευρές να καταλήξουν σε εφικτή και βιώσιμη λύση.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων : «Είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος από τη διχογνωμία που επικρατεί μεταξύ των αρμόδιων φορέων. Πρέπει επιτέλους να πάψουμε να συντηρούμε την κακοδαιμονία, καθώς ειδικά σε ό,τι αφορά την Ανατολική Αττική η ανυπαρξία αποχετευτικών δικτύων και Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων οδηγεί στη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και στην ύπαρξη εκατοντάδων χιλιάδων βόθρων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και τους κατοίκους.
Πρέπει, πλέον, έστω και στην ύστατη στιγμή, να αντιμετωπισθεί από όλους με υπευθυνότητα το σοβαρό αυτό πρόβλημα που ταλανίζει την κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες. Δυστυχώς, άσχετοι άνθρωποι που υπηρετούν «κομματικές σκοπιμότητες», βάζουν πάνω από τη λύση του προβλήματος την προσωπική τους προβολή και σαμποτάρουν τα απαιτούμενα έργα».
Πηγή:ypodomes.com
anatolikiattikinews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: