Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη Ολάντ - Μέρκελ

Την  κοινή επιθυμία τους να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη υπογράμμισαν χθες στο Βερολίνο ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγκελα Μέρκελ, στην πρώτη τους συνάντηση.
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Αθήνα πρέπει να γνωρίζει ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει ενέργειες για να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάπτυξη. Ο Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα με τη Γερμανίδα καγκελάριο αργά χθες το βράδυ, με καθυστέρηση μιας ώρας εξαιτίας καταιγίδας που τον υποχρέωσε να αλλάξει αεροσκάφος.
Το Βερολίνο είχε διευκρινίσει ότι η συνάντηση αυτή δεν στοχεύει στη «λήψη αποφάσεων», αλλά στη γνωριμία της καγκελαρίου με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας.

Στην ορκωμοσία του χθες στις 10 το πρωί στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων ο νέος Γάλλος πρόεδρος έστειλε μήνυμα αναθέρμανσης της ανάπτυξης σε ένα μίγμα πολιτικής ισορροπίας για την εξυπηρέτηση των δημοσιονομικών στόχων. Εγγυήθηκε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Γάλλων πολιτών και τόνισε ότι πολιτική του προτεραιότητα θα είναι η παραγωγή και όχι η κερδοσκοπία. Αναγνωρίζοντας ότι «η Ευρώπη έχει στραμμένα τα βλέμματα πάνω μας», ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στους Ευρωπαίους συμμάχους μια νέα συμφωνία που θα συνδυάζει την ανάπτυξη με τη μείωση του ελλείμματος.
Στα Ηλύσια Πεδία ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί παρέδωσε στον διάδοχό του τους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα και άλλους απόρρητους φακέλους πριν από τη σύντομη τελετή ορκωμοσίας, την οποία παρακολούθησαν περίπου 400 προσκεκλημένοι. Πρωθυπουργός της Γαλλίας διορίστηκε ο 62χρονος καθηγητής της γερμανικής γλώσσας και επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, Ζαν Μαρκ Ερό.
Θέμα μέτρων ανάπτυξης έθετε την ίδια ημέρα στη Γερμανία η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ζητώντας να συμπληρωθεί το δημοσιονομικό σύμφωνο με μέτρα για την προώθηση της ανάπτυξης. Ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη Ολάντ και την ελπίδα του για τη λειτουργία «του γαλλογερμανικού κινητήρα».
Νωρίτερα το πρωί ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του κόμματος της καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι Γερμανία και Γαλλία θα συμφωνήσουν τελικά σε μια κοινή προσέγγιση για την κρίση χρέους.
To χείριστο σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα κοστίσει 66,4 δισ. ευρώ στους Γάλλους φορολογουμένους, σύμφωνα με έρευνα του Ερίκ Ντορ, επικεφαλής του IESEG Σχολής Μάνατζμεντ της Λιλ, γεγονός που απεύχεται η γαλλική ηγεσία. Το κόστος για το ήδη δοκιμαζόμενο τραπεζικό σύστημα της χώρας υπολογίζεται σε 20 δισ. ευρώ, δηλαδή «χαμένα δάνεια», εάν η Ελλάδα υιοθετήσει νέο νόμισμα υποτιμημένο κατά 50% έναντι του ευρώ.

www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: