Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος στον ΟΗΕ για τρίμηνη επέκταση της αποστολής στη Συρία

Ηνωμένα Έθνη
Η Ρωσία παρουσίασε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο ψηφίσματος για την επέκταση της αποστολής του ΟΗΕ στη Συρία για ακόμη τρεις μήνες, ώστε αφενός να επιτηρηθεί η -επί της ουσίας ανύπαρκτη- εκεχειρία και αφετέρου να διασφαλιστεί η πολιτική λύση στη σύγκρουση.
Όμως το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος είναι απίθανο να ικανοποιήσει το βαθιά διαιρεμένο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και οι Ευρωπαίοι, έχουν ζητήσει ένα ψήφισμα βάσει του κεφαλαίου 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο θα επιτρέπει στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει δράσεις που αφορούν διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις έως και πιθανή μελλοντική στρατιωτική επέμβαση
Οι δυνάμεις του Σύρου πρόεδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ έχουν σκοτώσει περισσότερους από 15.000 ανθρώπους από την ημέρα που ξεκίνησε η εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Μάρτιο του 2011.
Στη Μόσχα η συριακή αντιπολίτευση

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συνεχίζει τις συναντήσεις του με μέλη της συριακής αντιπολίτευσης στη Μόσχα.

«Στη Συρία βρίσκεται σε εξέλιξη μία επανάσταση», ανέφερε την Τετάρτη ο Αμπντέλ Μπάσετ Σάιντα, επικεφαλής του κύριου συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης συνομιλώντας με τον Σεργκέι Λαβρόφ στη ρωσική πρωτεύουσα.
Η «επανάσταση» στη Συρία, είπε, «μοιάζει με αυτό που συνέβη στην Ομοσπονδία της Ρωσίας, όταν ακολούθησε το δρόμο της δημοκρατίας».
Από την πλευρά του, ο ρώσος υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για «τη δυνατότητα που είχε να συνομιλήσει με τον Σάιντα σε μια κρίσιμη για τη Συρία περίοδο» και υπογράμμισε ότι «θέλει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία αυτή για να αποσαφηνίσει για μια ακόμα φορά» τη θέση της Μόσχας όσον αφορά τη συριακή κρίση -καλώντας τις εμπλεκόμενες πλευρές σε διάλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: