Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Μέτρα «φωτιά» στo ... τραπέζι

Με «πυρετώδεις» ρυθμούς κινούνται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να κλείσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα μέτρα των 11,5 δις ευρώ. Ο κατάλογος των μέτρων τίθεται σήμερα επί τάπητος στη συνάντηση που έχει οριστεί για τις 10.30 το πρωί ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τους εκπροσώπους από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος κατάλογος των μέτρων θα τεθεί στο απόγευμα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ώστε να ληφθούν οι παρεμβάσεις που απαιτεί η τρόικα.
Τώρα, σε σύγκριση με τις αρχικές προτάσεις που είχαν τεθεί, μεγάλο «βάρος» δίνεται στο να μη θιγούν οι συντάξεις του ΟΓΑ. Η πρόταση προβλέπει μείωση 30 ευρώ τον μήνα , αλλά το μέγεθος των εξοικονομήσεων είναι πολύ μεγάλο, καθώς αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ.Επίσης εξετάζεται η εξίσωση των μισθών των ΔΕΚΟ με αυτές του στενού δημόσιου τομέα η οποία σε…συνεργασία με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου αναμένεται να φέρουν μεγάλη εξοικονόμηση πόρων.
Την ίδια ώρα,δε φαίνεται να προκρίνεται η πρόταση για επιβολή πλαφόν ασφαλιστικής κάλυψης ύψους 1.500 ευρώ ανά ασφαλισμένο καθώς κρίθηκε ότι το δημοσιονομικό όφελος είναι δυσανάλογο του πολιτικού κόστους. Από εκεί και πέρα εξετάζονται:

-Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης για τις επικουρικές, πλαφόν 2.300 ευρώ για το άθροισμα των συντάξιμων αποδοχών, «μαχαίρι» στις διπλές συντάξεις, περικοπές 10% -15% στις κύριες που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ
-Ενιαίο μισθολόγιο και στις ΔΕΚΟ από 1η-1-2013, φαίνεται να γλιτώνουν την κατάργηση τα «υπολείμματα» 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο.
-Μείωση έως και 40% σε όλα τα ελλειμματικά ταμεία. -22,67% το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.
- Εισοδηματικά κριτήρια για τα κοινωνικά επιδόματα, με στόχο εξοικονομήσεις 3 δισ. ευρώ.
-Δίδακτρα από 200 έως και 2.000 ευρώ το χρόνο για φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τα κανονικά έτη σπουδών, και συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ, αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών και μείωση των προσλήψεων αναπληρωτών.
www.axiaplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: