Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Χαμηλό βαρομετρικό στις αγορές, ελπίδες στο ΧΑ

Με ενδιαφέρον αναμένεται το άνοιγμα των αγορών μετοχών και ομολόγων τη Δευτέρα, μετά τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψαν την Παρασκευή τα χρηματιστήρια Ευρώπης-ΗΠΑ και τις ισχυρές πιέσεις που εκδηλώθηκαν στα ομόλογα Ισπανίας-Ιυαλίας.
Το ΧΑ παρέμεινε σε ανοδική τροχιά, δοκιμάζοντας περιοχές βραχυχρόνιας αντίστασης, καθώς αξιολογούνται θετικά οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης για την επίτευξη στόχων του Μνημονίου, με νέες περικοπές δαπνών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων. Οι αναλυτές πιθανολογούν περαιτέρω ανάκαμψη του ΓΔ, με κινητήριο μοχλό τα εμποροβιομηχανικά blue chips και τα mid caps. Ομως το κλίμα παραμένει ευμετάβλητο.
Μεγαλύτερη αβεβαιότητα υπάρχει για την πορεία των διεθνών αγορών, όπου κυριαρχεί ο φόβος ότι η Ισπανία θα αναγκασθεί τελικά να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης ως χώρα - και όχι μόνον για να σώσει τις τράπεζες της.
Εξ αιτίας αυτών των ανησυχιών το χρηματιστήριο της Μαδρίτης κατέγραψε την Παρασκευή απώλειες της τάξεως του 6%, ενώ η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε στο 7,18%, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.
Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σε όλα τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,92% στις 12.824,77 μονάδες, ο Standard and Poor’s έχασε 1% κλείνοντας στις 1.362,81 μονάδες, ενώ
ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,37% στις 2.925,30 μονάδες.
Προηγήθηκαν χρονικά στην πτώση οι ευρωπαϊκές αγορές. Τον τόνο έδωσε η Φρανκφούρτη με τον DAX να σημειώνει "βουτιά" -1,94%. Στο Λονδίνο ο FTSE είχε απώλειες 1,09%. Μεγάλη πτώση είχε και στο Παρίσι (CAC -2,15%), ενώ στη Ζυρίχη ο SMI υποχώρησε κατά 0,60%
πηγή: tvkosmos.gr/www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: