Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Ψαλίδι σε φοροαπαλλαγές 3 δισ. και αύξηση ΦΠΑ σε ρεύμα, νερό, νησιά

Δραστικές περικοπές σε φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρου σχεδιάζει το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, ενώ παράλληλα εξετάζει σενάρια αλλαγών των συντελεστών ΦΠΑ, με μειώσεις στον κλάδο εστίασης, αυξήσεις στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, συγκοινωνίες) και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά. Οι τελικές επιλογές θα ενσωματωθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο 15ήμερο Αυγούστου.
Οι σχεδιαζόμενες περικοπές είναι της τάξεως των 3 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως φοροαπαλλαγές ειδικών ομάδων πληθυσμού και εκπτώσεις δαπανών από το φόρο εισοδήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα καταργηθούν όλες οι απαλλαγές και εκπτώσεις φόρου για οικογενειακά εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ, ενώ θα περικοπεί κατά 50% η έκπτωση για εισοδήματα 25.000-40.000 ευρώ.
Οι φοροαπαλλαγές θα διατηρηθούν μόνο για εισοδήματα κάτω των 25.000 ευρώ.

Οι περικοπές που εξετάζονται αφορούν την κατάργηση για τα υψηλά εισοδήματα της έκπτωσης του 10% για ιατρικές δαπάνες, νοσηλεία, ενοίκια, ασφάλιστα, τόκους δανείων, κλπ.
Επιπλέον καταργούνται οι μειώσεις για όσους εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές και επανεξετάζονται οι απαλλαγές για φυσικά πρόσωπα που διαμένουν σε μικρά νησιά μέχρι 3.100 κατοίκους.
Αλλαγές συντελεστών ΦΠΑ
Η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη σειρά αλλαγών στις κλίμακες του ΦΠΑ. Στον κλάδο εστίασης σχεδιάζεται να μειωθεί δραστικά από 23% σε 9% ή 13%. Αντίθετα, θα αυξηθούν οι ισχύοντες συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου, με την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος
Εξετάζεται ακόμη η μετάταξη στον συντελεστή 23% (από 13%) των υπηρεσιών μεταφορών, της κατανάλωσης ρεύματος και νερού και των εισιτηρίων θεαμάτων.
www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: