Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Στα 6,618 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

«Αβγατίζουν» μήνα με τον μήνα τα «φέσια» του Δημοσίου, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς ιδιώτες εκτινάχθηκαν στα 6,618 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, αυξημένες κατά 900 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους και κατά 173 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Την ίδια ώρα το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 9,88 δισ. ευρώ από 11,4 δισ. ευρώ πέρυσι αποτυπώνοντας τις υπέρογκες δαπάνες για πληρωμή τόκων οι οποίες ανήλθαν σε 9,4 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου.
Ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές έλλειμμα 3,3 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 6,1 δισ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα με τα έσοδα να διαμορφώνονται στα 23,19 δισ. ευρώ και τις δαπάνες πλην τόκων στα 26,5 δισ. ευρώ. Οσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, τη μερίδα του λέοντος κατέχουν οι οφειλές των ταμείων που ανέρχονται στο 45% του συνολικού χρέους (2,98 δισ. ευρώ) και των νοσοκομείων που αντιπροσωπεύουν το 24,6% των συνολικών οφειλών (1,630 δισ. ευρώ).
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων ανέρχονται στα 907 εκατ. ευρώ, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα 771 εκατ. ευρώ, ενώ οφειλές, ύψους 329 εκατ. ευρώ, αναλογούν σε «λοιπά νομικά πρόσωπα».
Σημειώνεται ότι τα ποσά που χρωστά το Δημόσιο αφορούν κυρίως κατασκευαστικά έργα που, ενώ έχουν ολοκληρωθεί από τις κατασκευαστικές εταιρείες που τα είχαν αναλάβει, δεν έχει γίνει η εξόφλησή τους, ΦΠΑ προς επιχειρήσεις, οφειλές προς προμηθευτές του Δημοσίου.
www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: