Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

«Να χρεοκοπήσει η Ελλάδα για να κάνει μια νέα αρχή». - Reuters: Εξετάζουν νέο κούρεμα για την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι

Με ένα ιδιαίτερα σκληρό άρθρο για την ελληνική οικονομία και το πρόγραμμα προσαρμογής το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει καθώς ούτε η ευρωζώνη, ούτε και το ΔΝΤ μπορούν να θυσιάσουν την αξιοπιστία τους προσφέροντας στην Ελλάδα μια νέα βοήθεια. Επίσης, προσθέτει ότι η χρεοκοπία θα προσέφερε στην Ελλάδα την ευκαιρία να απελευθερωθεί από τα χρέη της και να κάνει μια νέα αρχή είτε ως μέλος της ευρωζώνης είτε όχι.
Ο αρθρογράφος ασκεί σκληρή κριτική και στην καγκελάριο της Γερμανίας τονίζοντας ότι «εάν ο στόχος της κ. Μέρκελ και των συμμάχων της ήταν να σώσουν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, τότε απέτυχαν. Το μόνο που κατάφεραν τα μέτρα λιτότητας ήταν να επιδεινώσουν την κρίση και να αυξήσουν το χρέος». Επισημαίνει ακόμη ότι από μόνη της η Γερμανίδα καγκελάριος ενεπλάκη σε αυτή τη δυσχερή κατάσταση, καθώς επέμενε ότι τα προβλήματα των χωρών της νότιας Ευρώπης μπορούν να λυθούν μόνο με σκληρή λιτότητα και πως το μοναδικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης για να κάνει αυτά που έπρεπε.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι Ευρωπαίοι φέρονται να εξετάζουν ως μια τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα ένα νέο κούρεμα για να παραμείνει στην ευρωζώνη. Το νέο «κούρεμα» σύμφωνα με το πρακτορείο θα είναι από 70 ως 100 δισ. ευρώ, προσβλέποντας στον να γίνει το χρέος βιώσιμο φτάνοντας στο 100% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: