Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Τριγμοί στην συγκυβέρνηση πριν τη νέα συνάντηση των τριών

Τους λόγους για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται τη λήψη των μέτρων που θα κοστίσουν 11,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6 δισ. αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, εξηγούσαν το βράδυ κύκλοι της Ιπποκράτους.
Τριγμούς προκαλεί στη συγκυβέρνηση, μία μόλις ημέρα πριν τη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, η διαφορετική στρατηγική μεταξύ Σαμαρά - Στουρνάρα αφενός και Βενιζέλου - Κουβέλη αφετέρου, για το ζήτημα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και για το ζήτημα της εξεύρεσης των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ.
Ένταση στις σχέσεις μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ προκαλεί το ζήτημα των εκατέρωθεν διαρροών.
Στη σημερινή συνάντηση με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιπποκράτους έθεσε τα μείζονα ζητήματα του πολιτικού πλαισίου των σχέσεών μας με τους θεσμικούς εταίρους. Από το ΠΑΣΟΚ έλεγαν επίσης ότι μέχρι την νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δεν πρέπει να λεχθεί τίποτα περισσότερο, διότι προέχει η ύπαρξη αρραγούς εσωτερικού μετώπου.
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εκφράζει την ενόχλησή της για την κριτική που ασκήθηκε μέσω διαρροών στις θέσεις της.
Επίσημη ρήξη Μαξίμου - Βενιζέλου

Όπως ανέφεραν σχετικά, αν η απόφαση της κυβέρνησης ήταν αυτή, χωρίς την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016, τότε:

α. Η πίεση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων δεν θα σταματήσει πουθενά.

β. Θα έχει πολύ μικρή σημασία η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι τα 11,5 δισ. έχουν νόημα μόνο αν σε συνδυασμό με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,6% του ΑΕΠ το χρόνο, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους σε επίπεδο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Ήδη, όμως, όπως προσθέτουν, η ύφεση του 2012 είναι πολύ μεγαλύτερη (περισσότερο από 7%) της προβλεφθείσας (4,8%). Τα μέτρα των 11,5 δισ. εάν ληφθούν υπό τις συνθήκες αυτές, θα προκαλέσουν, κατά τους υπολογισμούς της τρόικας, πρόσθετη βαθύτερη ύφεση τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ το 2013, ενώ η ύφεση θα συνεχιστεί και για το 2014.

Η χώρα θα έχει συμπληρώσει έτσι επτά συνεχή χρόνια ύφεσης, συνολικού μεγέθους περίπου 30% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι ζητείται κάτι που βρίσκεται εκτός μακροοικονομικού πλαισίου, για λόγους πολιτικούς, συμβολικούς ή και "παιδαγωγικούς".

Η άμεση και βιαστική αποδοχή αυτής της λογικής, όπως τονίζεται από τις ίδιες πηγές της Ιπποκράτους, πριν καν επιδιωχθεί μια σοβαρή πολιτική συζήτηση με τους κρίσιμους παράγοντες της Ευρωζώνης (κυβερνήσεις κρατών-μελών και θεσμούς), θα μας εμφανίσει τελείως ανακόλουθους σε σχέση με βασικές προεκλογικές εξαγγελίες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επιδείξει τη μεγαλύτερη δυνατή συγκράτηση και υπευθυνότητα προεκλογικά, όταν άλλοι μιλούσαν για ισοδύναμα μέτρα, αποκατάσταση χαμηλών συντάξεων και πολυτεκνικών επιδομάτων και κυρίως για επαναδιαπραγμάτευση.

Επίσης, σημειώνουν ότι είναι εσφαλμένο και άδικο για τη χώρα, αλλά και την κυβέρνηση συνεργασίας, την ώρα που κάποιοι, όπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αγωνίζονται να πείσουν την τρόικα, κάτι που είναι βεβαίως δύσκολο, αλλά αναγκαίο, κάποιοι άλλοι να εκπέμπουν το μήνυμα ότι αυτό που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ στις επαφές του δεν είναι εφικτό. Αυτή η στάση δεν κατανοεί τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας και βλάπτει την κυβέρνηση.

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

"Η Κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στην άτυπη ενημέρωση του γραφείου τύπου του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και κυρίως την υπευθυνότητα της".

Κυβερνητικά στελέχη υπενθύμιζαν πόσες όσες φορές΄προσπάθησαν να συγκρουστούν με την Τρόικα το μόνο που κατάφεραν ήταν να φορτώσουν τους πολίτες με νέους φόρους όπως το χαράτσι.

"Αυτά που έπαθε το ΠΑΣΟΚ από την πολιτική που ακολούθησε θέλουν τώρα να το κάνουν στον Σαμαρά μέσα σε δύο μήνες αλλά δεν θα τους κάτσει" σημείωναν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές δείχνοντας το κλίμα που επικρατεί μία ημέρα πριν από την νέα σύσκεψη των αρχηγών στο μέγαρο Μαξίμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: