Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Σε «καλό δρόμο» οι συζητήσεις με τον επικεφαλής της Gazprom για αγωγό φυσικού αερίου

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συζητήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ΥΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ, για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα περνά από την Ελλάδα.
Η σύσταση ομάδας εργασίας για την προώθηση της επένδυσης του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την Κεντρική Ευρώπη, μέσω Ελλάδας συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου.

«Δεν υπογράφουμε τίποτα σήμερα, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται για τη δημιουργία αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα, η κατασκευή του οποίου θα είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο», δήλωσε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης, μετά το πέρας των συναντήσεων.
«Μια ελληνορωσική σχέση δυνατή και ισχυρή μπορεί να αλλάξει την εικόνα στην περιοχή μας και τον ευρωπαϊκό χώρο» επεσήμανε ο κ. Λαφαζάνης.

Να συμμετάσχει στις έρευνες για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα κάλεσε τη Ρωσία η Ελλάδα, όπως μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, επικαλούμενο συνέντευξη του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ στην εφημερίδα "Die Welt".
"Ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας πρότεινε στη Ρωσία να συμμετάσχει στις έρευνες για τα κοιτάσματα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην υφαλοκρηπίδα. Θα εξετάσουμε αυτές τις δυνατότητες", είπε ο Νόβακ.

Πρόσθεσε επίσης, ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα συζητήθηκε το θέμα της προμήθειας του φυσικού αερίου προς την Ελλάδα.
"Συζητήθηκαν τα τρέχοντα ζητήματα σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου. Η συμφωνία για την προμήθεια παρατάθηκε έως το 2026. Παραμένει ανοικτό το ζήτημα αναφορικά με τις δεσμεύσεις για την ρήτρα "take or pay". Υπάρχουν προϋποθέσεις για επίτευξη της συμφωνίας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας.
Σε ότι αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου, σημείωσε ότι έχουν γίνει πιο ευέλικτες λόγω "πτώσης των τιμών του πετρελαίου", ωστόσο δεν αποκάλυψε τη νέα τιμή για το φυσικό αέριο που θα προμηθεύεται η Ελλάδα επικαλούμενος το εμπορικό απόρρητο.

www.stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: