Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Η Lufthansa γνώριζε για την κατάθλιψη του Λούμπιτς

Σωρεία στοιχείων για την τραγωδία του μοιραίου Airbus έρχονται στο φως, με πρωταγωνιστή τον Αντρέας Λούμπιτς, αλλά και τις ευθύνες που προκύπτουν για την εταιρεία του, την Lufthansa.
Η γερμανική εταιρεία παραδέχθηκε ότι ο συγκυβερνήτης είχε ενημερώσει το 2009 το κέντρο εκπαίδευσης ότι είχε υποστεί «σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο», με βάση την αλληλογραφία που αντάλλαξε ο Λούμπιτς με τη σχολή πιλότων. 
Η Lufthansa, θυγατρική της οποίας είναι η Germanwings, εξηγεί με δελτίο τύπου ότι παρέδωσε την 24η Μαρτίου στην εισαγγελία του Ντίσελντορφ «επιπλέον έγγραφα» και την ηλεκτρονική αλληλογραφία, που επιβεβαιώνουν ότι ο Αντρέας Λούμπιτς είχε ενημερώσει για το πρόβλημα, όμως κατόπιν είχε λάβει ένα ιατρικό έγγραφο που πιστοποιούσε ότι ήταν σε θέση να χειριστεί αεροσκάφος.
Η παραδοχή αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, ο οποίος είχε υποστηρίξει τις προηγούμενες ημέρες ότι δεν γνώριζε τίποτα σχετικά με τα αίτια που ενδέχεται να οδήγησαν τον συγκυβερνήτη να προκαλέσει τη συντριβή του αεροσκάφους. «Ο Λούμπιτς ήταν 100% ικανός να πετάξει», είχε πει. Επίσης, η Germanwings, θυγατρική της Lufthansa, ανέφερε ότι δεν είχε λάβει ένα σημείωμα σχετικά με ασθένεια του Λούμπιτς για την ημέρα της συντριβής.
Όπως έγινε γνωστό, ο συγκυβερνήτης είχε διακόψει την εκπαίδευσή του για κάποιους μήνες, κατόπιν ωστόσο πέρασε με επιτυχία τις ιατρικές εξετάσεις που επιβεβαίωναν ότι ήταν ικανός να πετάξει.
Η ανακοίνωση αναμένεται να εγείρει ερωτηματικά σχετικά με τις διαδικασίες ελέγχου που εφαρμόζει η εταιρεία, καθώς αναμένεται σύντομα να αρχίσει η διαπραγμάτευση καταβολής αποζημιώσεων στους συγγενείς των θυμάτων.

Το γεγονός ότι η Lufthansa γνώριζε την ασθένεια του Λούμπιτς δυσχαιρένει σημαντικά τη νομική θέση της, ακόμα κι εάν υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός και η υπόθεση δεν πάει ποτέ σε δίκη. Σύμφωνα με τη συνθήκη του Μοντρεάλ, οι αερογραμμές σε διεθνείς πτήσεις υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους συγγενείς των θυμάτων για αποδεδειγμένες απώλειες καταβάλλοντας ποσό έως 157.000 δολαρίων για τον κάθε επιβάτη, ασχέτως με τα αίτια του δυστυχήματος. Ωστόσο η αποζημίωση μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη εφόσον η αεροπορική εταιρεία κριθεί υπεύθυνη για το δυστύχημα. Στην Φρανκφούρτη, η εκπρόσωπος της Lufthansa είπε ότι η ασφαλιστική της εταιρεία Allianz έχει προβλέψει ποσό 300 εκατομμυρίων για να αντιμετωπιστεί «το συνολικό κόστος που θα προκύψει από την υπόθεση».

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν ορισμένες από αυτές τις οικογένειες ζήτησαν σήμερα να γίνουν τακτικότερες οι εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται οι πιλότοι. Οι πιλότοι περνούν από ψυχιατρικά τεστ πριν από την έναρξη της κατάρτισής τους, αλλά οι ετήσιοι ιατρικοί έλεγχοι δεν περιλαμβάνουν εις βάθος ψυχιατρική εξέταση.
Χθες, οι εισαγγελείς του Ντίσελντορφ, επικαλούμενοι «ιατρικά έγγραφα», υποστήριξαν ότι αρκετά χρόνια πριν πάρει την άδεια πιλότου ο συγκυβερνήτης ακολουθούσε για μακρά περίοδο ψυχοθεραπευτική αγωγή, καθώς είχε «τάσεις αυτοκτονίας».

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: