Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

«Σημαντικός εταίρος η Ελλάδα», επιμένει η Ρωσία.

Στις 27 και 28 Μαΐου Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Ελλάδα και θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Ελλάδα θα συζητήσει έργα κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών. Προγραμματίζεται, επίσης, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πολιτιστική και ανθρωπιστική συνεργασία, στον πλαίσιο της έναρξης των αφιερωματικών ετών Ρωσίας και Ελλάδας, όπως επίσης και στο πλαίσιο του εορτασμού το 2016 της χιλιετούς (μοναστικής) ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος, στον Άθω.
Το γεωπολιτικό ενδιαφέρον της Ρωσίας για την Ανατολική Μεσόγειο είναι δεδομένο και ο Ρώσος πρόεδρος, με άρθρο του στην «Καθημερινή», φροντίζει να μιλήσει για τη σημασία των ελληνορωσικών σχέσεων στις ισορροπίες μεταξύ της χώρας του και της Ευρώπης.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτηρίζει την Ελλάδα σημαντικό εταίρο για τη Μόσχα και υπογραμμίζει τη συνεργασία των δύο χωρών τονίζοντας «είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη διαφοροποίηση των διαδρόμων μεταφοράς ενέργειας, η οποία θα αυξήσει την σταθερότητα των προμηθειών και συνεπώς την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης συνολικά».

Προαναγγέλλει, ακόμη, ρωσική συμβολή στην αναβάθμιση των ελληνικών υποδομών στο πεδίο των μεταφορών με τη συμμετοχή ρωσικών επιχειρηματικών ομίλων στους επικείμενους διαγωνισμούς για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και τον ΟΣΕ.
Πάντως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν παραλείπει να εκτοξεύσει «καρφιά» κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνοντας ότι η κάμψη στις σχέσεις Ρωσίας και Ε.Ε. εμποδίζει την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα.

«Δεν παρατηρούμε μέχρι τώρα ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί μας έχουν την αντίστοιχη προθυμία να ακολουθήσουμε μαζί μια τέτοια αμοιβαία επωφελή και πολλά υποσχόμενη πορεία» σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει «παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε ότι στις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν».
«Είμαι βέβαιος ότι οι φιλικές ρωσοελληνικές σχέσεις συνιστούν κοινή μας κληρονομιά και σταθερή βάση για μια πολλά υποσχόμενη εταιρική σχέση, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Ευελπιστώ ότι θα εντατικοποιήσουμε περαιτέρω τον πολυδιάστατο διάλογο και θα υλοποιήσουμε μαζί τα κοινά μας σχέδια» καταλήγει στο άρθρο του ο Ρώσος πρόεδρος.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: