Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Ποιες νέες αλλαγές έρχονται για τη χαλάρωση των capital controls

Έρχονται και νέες αλλαγές στα capital controls. Εκτός από τη ρύθμιση που προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για το νέο χρήμα που δεν θα υπόκειται σε κανέναν περιορισμό στην ανάληψη μετρητών, ο Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της Βουλής μίλησε και για άλλες αλλαγές.Η πρώτη θα αφορά στην πλήρη άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων για παλαιό χρήμα. Όσοι δηλ. έχουν καταθέσεις θα μπορούν να ζητήσουν «απελευθέρωση» των χρημάτων για αποπληρωμή των δανείων τους.

Η δεύτερη είναι η αύξηση του ορίου ανάληψης σε περίπτωση που κάποιος δεν προβεί στην ανάληψη των 420 ευρώ τη μία εβδομάδα. Δηλαδή ένα φυσικό πρόσωπο που δεν πάρει τα 420 ευρώ τη μία εβδομάδα, θα μπορεί να πάρει 840 τη δεύτερη.
Η τρίτη έχει να κάνει με τα ελεύθερα κεφάλαια που προέρχονται από το εξωτερικό και για τα οποία προτείνεται η αύξηση του ποσού ανάληψης από 10% σε 30%.
Τα μέτρα αυτά για απελευθέρωση από τους περιορισμούς προτάθηκαν σήμερα στους Θεσμούς όπως τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ και πρόσθεσε τα εξής:   «Συγχρόνως, στόχος μας είναι η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό καθώς και ο περιορισμός του σχετικού κόστους που προκάλεσε η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Στην επίτευξη αυτού του στόχου συμβάλλει σημαντικά η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης των αποφάσεών της που θα προβλέπουν:
• Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως €250χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1 ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.
• Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.
• Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα, μετά από παρέμβαση της ΤτΕ, οι τράπεζες έχουν επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες παροχής P.O.S όχι μόνο σε εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, καταστήματα εστίασης κ.α., γεγονός που διευκολύνει τον καταναλωτή αλλά και προάγει την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Χρέος και πλεονάσματα
Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε επίσης, ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να συνοδευτούν με χαμηλότερο στόχο πλεονάσματος στο 2% μετά το 2018. Σημαντικό επιχείρημα γι΄αυτή την άποψη της ΤτΕ αποτελεί η διαπίστωση ότι σήμερα, όπως διαμορφώνεται η δυναμική του δημοσίου χρέους, μία εκατοστιαία μονάδα υψηλότερης ανάπτυξης έχει 80% μεγαλύτερη αξία για τη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ από μία εκατοστιαία μονάδα του ΑΕΠ υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα.
www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: