Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Έρευνα της ΤτΕ μετά τις αποκαλύψεις του Hot Doc για τα 11 εκατ. του Μάκη

Τη διερεύνηση της υπόθεσης του δανεισμού της εφημερίδας VETO διέταξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τις αποκαλύψεις του Hot Doc για τα δανεικά και αγύριστα της εφημερίδας του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου από την Proton Bank.  Αφορμή είναι τα δημοσιεύματα περί μη υποβολής στις αρμόδιες Αρχές παλαιότερης έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορούσε τις συνθήκες χρηματοδότησης της συγκεκριμένης εφημερίδας από τον φυγόδικο επιχειρηματία και στενό συνεργάτη του Λαυρεντιάδη, Πέτρο Κυριακίδη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, η έρευνα ανατέθηκε στον Διευθυντή Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών και αφορά τη διερεύνηση της απώλειας του πορίσματος των ελεγκτών της Τραπέζης της Ελλάδος σχετικά με την παράνομη χρηματοδότηση της VETO.
Έτσι, ο κ. Στουρνάρας διέταξε να διερευνηθεί άμεσα το θέμα, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες για περισσότερο από τρία χρόνια βρίσκεται στα αζήτητα πόρισμα που είχε συνταχθεί ειδικά λόγω της «χρηματοδότησης» προς τη «Veto» από τον καταζητούμενο επιχειρηματία Πέτρο Κυριακίδη, λίγο πριν η εφημερίδα κατεβάσει ρολά.

«Διευκόλυνση» χωρίς επιστροφή με τα κλεμμένα του Λαυρεντιάδη

Το Νοέμβριο του 2009 ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, έχοντας αποχωρήσει από το Πρώτο Θέμα, προχωρά στην έκδοση της εφημερίδας VETO. Η εφημερίδα αν και ξεκίνησε δυναμικά, πουλώντας 200.000 αντίτυπα στο πρώτο της φύλλο, δεν άργησε να πάρει την κατιούσα.
Ο Πέτρος Κυριακίδης, γνωστός και ως αχυράνθρωπος του Λαυρεντιάδη, χρησιμοποιούσε την εταιρία ΝΕΠ για να εξαγοράζει μετοχές σε εκδοτικούς οίκους. Απλά, μαζί με αυτές εξαγόραζε και τη δημοσιογραφική σιωπή για τις «ατασθαλίες» του Λαυρεντιάδη, αφού η χρηματοδότηση για την αγορά των μετοχών αυτών προερχόταν από δάνεια της Proton.
Το Μάρτιο του 2010, η ΝΕΠ δανειοδοτείται με 10 εκατ. ευρώ από την Pronton Bank, με σκοπό την εξαγορά του 49% της VETO ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΕ., αλλά και για τη χρήση μέρους αυτού του ποσού ως κεφάλαιο κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα.
Από αυτά τα 10 εκατ., τα δύο φαίνεται πως δίνονται για να αγοραστεί το 44% των δικαιωμάτων της εφημερίδας, αν και τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας δεν μοιάζουν και τόσο προσοδοφόρα. Εκτός όμως από την παραπάνω συναλλαγή, το Hot Doc αποκάλυψε πως υπήρχε και μία χρηματοδότηση 9 εκατ. ευρώ στην ίδια εφημερίδα και αυτή από λεφτά των καταθετών της Proton. 
Ο ίδιος ο Κυριακίδης παραδέχτηκε στους ελεγκτές της ΤτΕ ότι τα χρήματα αυτά δόθηκαν για να διασφαλιστεί η ρευστότητα της εφημερίδας. Γι' αυτό και στους ισολογισμούς της εμφανίζεται ως χρέος της VETO στη ΝΕΠ.  Στην πραγματικότητα, βέβαια, είναι χρέος χωρίς επιστροφή και δανειοδότηση από την Proton.  Το ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι ποια επιχείρηση με λίγους μήνες ζωής και δυσμενή οικονομικά στοιχεία μπορεί να διασφαλίσει με 9 εκατ. ευρώ δανεισμό τη ρευστότητά της; 
Σίγουρα πάντως αυτή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου!
.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: