Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Ένας εθνικιστής στο τιμόνι της Ε.Ε.

Από σήμερα και για τους επόμενους έξι μήνες αναλαμβάνει την ευρωπαϊκή προεδρία η Σλοβακία.  Όλα τα κόμματα του σλοβακικού κοινοβουλίου συμφωνούν σε ένα πράγμα: πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο δεν θα γίνονται δεκτοί· οι μουσουλμάνοι είναι ανεπιθύμητοι στη χώρα των πεντέμισι εκατομμυρίων κατοίκων. Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο είχε υποσχεθεί στην προεκλογική του εκστρατεία πως δεν θα ανεχθεί καμία μουσουλμανική κοινότητα στη χώρα. «Το Ισλάμ δεν έχει θέση εδώ», είπε. Η Σλοβακία αναγνώρισε το 2015 το δικαίωμα ασύλου μόνο σε οκτώ πρόσφυγες. Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να παραμείνει και φέτος η κατάσταση ως έχει.
Παρά τις θέσεις, οι οποίες αντίκεινται στις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Φίτσο δήλωσε την Πέμπτη στην Μπρατισλάβα ότι η Σλοβακία θα αποτελέσει έναν ειλικρινή και αμερόληπτο μεσολαβητή στην Ευρώπη που ταλανίζεται από τις κρίσεις.
Το Brexit αναμένεται να ρίξει τη σκιά του στη σλοβακική προεδρία.
«Προετοιμάζαμε την προεδρία τρία ή τέσσερα χρόνια. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως στην προσφυγική κρίση θα ερχόταν να προστεθεί και το Brexit» σχολίασε ο Πέτερ Γιάβορτσικ, Σλοβάκος διπλωμάτης στην Ε.Ε.

Τον Σεπτέμβριο οι Σλοβάκοι θα διοργανώσουν την έκτακτη σύνοδο κορυφής των 27 κρατών-μελών χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία. Εκεί αναμένεται να συζητηθεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε ομοφωνία με τα λεγόμενα κράτη του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία και Ουγγαρία) η Σλοβακία αναμένεται να αναλάβει τώρα πρωτοβουλίες: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αλλάξει σε βάθος» σχολίασε ο Ρόμπερτ Φίτσο ενώπιον του σλοβακικού κοινοβουλίου πριν από μερικές ημέρες.
Αλλά πρόσθεσε: «Δεν γίνεται να επιμένουμε σε μια προσφυγική πολιτική, την οποία απορρίπτει η πλειοψηφία των πολιτών».www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: