Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Πρόστιμα στον ορίζοντα... για τις παράνομες χωματερές

Λήγει, σήμερα 28 Δεκεμβρίου, το νέο τελεσίγραφο – πρόκειται για το πέμπτο από το 2008 - της Κομισιόν προς την Ελλάδα για τις παράνομες χωματερές, σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό κράτος όφειλε να τις απενεργοποιήσει και να τις αποκαταστήσει άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας είχε εξασφαλίσει την πρώτη της καταδίκη για το θέμα των ανεξέλεγκτων χωματερών το 2005 και είχε, τότε, δεσμευτεί πως θα έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα έως το 2008.


Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις της ίδιας της υπουργού Περιβάλλοντος στις αρχές Δεκεμβρίου, στη χώρα εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 250 ανεξέλεγκτες χωματερές, οι περισσότερες από τις μισές βρίσκονται στην Πελοπόννησο. Η Κομισιόν είχε αποστείλει στις αρχές Νοέμβρη νέα προειδοποιητική επιστολή στη οποία ξεκαθαρίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μπορεί να επιβάλει πρόστιμο σε κράτος-μέλος αν αυτό καταδικαστεί για δεύτερη φορά για την ίδια υπόθεση.


Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, στις αρχές του μήνα υπενθύμιζε πως η χώρα μας πρέπει, δια του υπουργείου Εσωτερικών- να ενημερώσει σχετικά την Κομισιόν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Εφόσον δεν επιτευχθεί η πρόοδος που αναμένεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδεχομένως να επιβάλει ημερήσιο πρόστιμο το οποίο θα αγγίζει τα 30.000 ευρώ ανά χωματερή – για κάθε ημέρα που θα παραμένει ανοικτή μετά τη νέα καταδικαστική απόφαση - ποσό που σε ετήσια βάση σημαίνει 2,7 δις ευρώ. Η ίδια η υπουργός τόνισε, ότι «αμφιβάλλει αν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε το πρόστιμο» το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Σήμερα, πάντως, σε δηλώσεις στις στον ΣΚΑΙ, η υφυπουργός Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη, ανέφερε ότι η Ελλάδα, βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με το κλείσιμο των παράνομων χωματερών.

Όπως είπε, την Τρίτη έκλεισαν 95 χωματερές, και μέχρι τα μέσα του 2011 θα έχουν κλείσει όλες οι παράνομες χωματερές της χώρας. «Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στην ΕΕ η κυβέρνηση προχωρά στην επιτάχυνση των μεγάλων έργων για την ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων» τόνισε χαρακτηριστικά η υφυπουργός.

«Αμφιβάλω αν ξέρει κανείς τον ακριβή αριθμό των παράνομων χωματερών. Κάποιες κλείνουν μετά από αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και κατόπιν δημιουργούνται καινούργιες από ιδιώτες. Ακόμη περισσότερες είναι οι χωματερές που έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί. Μιλάμε για έναν αριθμό αρκετών εκατοντάδων - γύρω στις 700 με 800 χωματερές οι οποίες είτε λειτουργούν είτε δεν έχουν αποκατασταθεί. Τα πρόστιμα αφορούν αυτές που λειτουργούν» υποστηρίζει, μιλώντας στο tvxs, ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Φίλιππος Κυρκίτσος.

Επισημαίνει δε, ότι η Ελλάδα έχει πάρει συνεχείς παρατάσεις αναφορικά με τα πρόστιμα και δεν έχει συμμορφωθεί. «Δίνονται συνεχείς παρατάσεις από το 2006 κι έχουμε φτάσει τέλος του 2010. Μπορεί και πάλι να υπάρξει πολιτική διευθέτηση αλλά δεν μπορούμε να στηριζόμαστε πλέον σε τέτοιου είδους συμφωνίες, διότι στο τέλος το πρόστιμο θα έρθει».

Προειδοποιήσεις της Κομισιόν για τους ΧΥΤΑ

Στο μεταξύ, η Κομισιόν έχει στείλει προειδοποιητική επιστολή και για τον ΧΥΤΑ στο Καλαμάκι Ζακύνθου, καθώς από το 2006 δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας ενώ λειτουργεί πλημμελώς παρ΄ ότι βρίσκεται εντός των ορίων του εθνικού θαλάσσιου πάρκου το οποίο αποτελεί περιοχή ωοτοκίας της Caretta - Caretta.

Τελευταία προειδοποίηση δόθηκε και για τον ΧΥΤΑ της Αθήνας, στο Σκαληστήρι, στη Φυλή. Η διαδικασία επί παραβάσει είχε ξεκινήσει το 2007 και τον Ιούνιο του 2010 κατατέθηκε η προσφυγή στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, στις 18 Ιουνίου, εκδόθηκε τρίμηνη προσωρινή άδεια λειτουργίας. Στην επιστολή της η Κομισιόν σημειώνει ότι η προσωρινή τρίμηνη άδεια έχει λήξει και μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν μελέτες πυρασφάλειας και διαχείρισης των στραγγισμάτων, μετρήσεις οσμών και σκόνης, καθώς και σχέδιο για την παρακολούθηση του ΧΥΤΑ.

Έλεγχος θα πραγματοποιηθεί και στην κατασκευή των έργων ΧΥΤΑ στην Αττική στις περιοχές Γραμματικό και Κερατέα αφού σήμερα όλο τον όγκο των απορριμμάτων δέχεται ο ΧΥΤΑ Φυλής.

«Αν επί 20 χρόνια που συζητάμε αν θα γίνουν ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και την Κερατέα είχαμε δρομολογήσει την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση δεν θα μιλάγαμε πια για τέτοιες ποσότητες απορριμμάτων. Ανακύκλωση σημαίνει διαλογή. Κι εκεί κολλάει το ζήτημα διότι υπάρχουν τεράστια συμφέροντα που θέλουν τα σκουπίδια να είναι σύμμικτα ώστε να δημιουργηθούν ακριβές μονάδες επεξεργασίας, όπως η βιολογική ξήρανση που προβλέπεται από τον περιφερειακό σχεδιασμό» αναφέρει στο tvxs ο κ. Κυρκίτσος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης η λύση που προωθείται με τον περιφερειακό σχεδιασμό έχει πολλά μειονεκτήματα. Προβλέπεται η δημιουργία μιας γιγαντιαίας μονάδας βιολογικής ξήρανσης στη Φυλή, δυναμικότητας 700.000 τόνων το χρόνο και μικρότερες μονάδες της τάξης των 120.000 τόνων, σε Κερατέα και Γραμματικό. Επιπλέον προβλέπεται ένα δεύτερο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης, όπως εκείνο στη Φυλή αλλά μεγαλύτερης δυναμικότητας.

«Για να γίνουν αυτά τα τέσσερα εργοστάσια χρειάζονται 550 εκ. ευρώ» αναφέρει ο κ. Κυρκίτσος. «Το εργοστάσιο του μηχανικού διαχωρισμού παράγει το υποπροϊόν RDF ενώ η βιολογική ξήρανση παράγει το υποπροϊόν SRF (πρόκειται για υποπροϊόντα μονάδων ανακύκλωσης Αστικών Στερεών Απορριμμάτων). Και τα δυο αυτά υποπροϊόντα δεν υπάρχει μονάδα να τα κάψει. Για να δημιουργηθεί εργοστάσιο καύσης για την παραγωγή ενέργειας χρειάζονται άλλα 400 εκ. ευρώ. Σύνολο μαζί με το ΦΠΑ, 1,1 δις ευρώ» τονίζει, ενώ επισημαίνει πως «θα υπάρξουν σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις για τη δημιουργία τέτοιας μονάδας καθώς η καύση των δυο υλικών θα παράγει διοξίνες και τοξική στάχτη για την οποία θα χρειάζεται ειδικός χώρος ταφής τοξικών ουσιών. Θα μπούμε σε έναν κύκλο αδιεξόδων».

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης αντιπροτείνει απέναντι στον περιφερειακό σχεδιασμό τη δημιουργία μεγάλων μονάδων κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οικιακών οργανικών απορριμμάτων στην Κερατέα, τη Φυλή και το Γραμματικό και τη δημιουργία 300.000 μονάδων διαλογής. «Το κόστος της πρότασης είναι κάτω από 200 εκ. ευρώ. Η λύση αυτή δημιουργεί για τους Δήμους ένα κόστος 70 ευρώ τον τόνο. Την ίδια ώρα, η λύση που προωθείται μέσω του περιφερειακού σχεδιασμού δημιουργεί κόστος 180 ανά τόνο. Όσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της καύσης των υποπροϊόντων, την οποία χρησιμοποιούν ως επιχείρημα. Θα έχει μεγάλο κόστος ενώ η παραγωγή δεν θα είναι σπουδαία. Σε αυτό τον τομέα η λύση είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)» υπογραμμίζει στο tvxs, ο Φίλιππος Κυρκίτσος.

«Καραμπινάτο Σκάνδαλο...»

«Αντί να πάμε σε μια λύση που ταιριάζει στην Ελλάδα, ιδιαίτερα λόγω της οικονομικής κρίσης, επιλέξαμε τις πιο ακριβές τεχνολογίες. Ο συνδυασμός βιολογική ξήρανση και καύση του SRF είναι ότι πιο ακριβό υπάρχει σαν τεχνολογία στον πλανήτη. Τα κέρδη θα είναι μεγάλα μόνο για λίγους. Αυτοί που προτείνουν τον περιφερειακό σχεδιασμό δεν λένε πόσο θα κοστίσει. Ούτε το υπουργείο μιλάει. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καραμπινάτο σκάνδαλο γιατί πάνε μάλιστα να τα προκηρύξουν όλα μαζί ώστε να τα πάρει ο ένας και μοναδικός που θα μπορεί. Πρέπει να τοποθετηθεί η πολιτική ηγεσία. Γιατί δεν είναι ο ΕΣΔΚΝΑ που κινεί τα πράγματα. Είναι η πολιτική ηγεσία. Κι αυτή τη στιγμή όλοι σφυρίζουν αδιάφορα» επισημαίνει στο tvxs ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.

Στα «μαχαίρια» ΕΣΔΚΝΑ, ΠΟΕ-ΟΤΑ

Αντιρρήσεις για την προγραμματική σύμβαση που αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ του ΕΣΔΚΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής για τα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων εγείρει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Χθες, επικράτησε για ακόμη μια φορά ένταση κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής αφού η ΠΟΕ-ΟΤΑ κατηγορεί τη διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ για επιλογή της «ακριβότερης και προβληματικότερης» λύσης.

Η ΠΟΕ ΟΤΑ υποστηρίζει ότι η Διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ παραδίδει τη διαχείριση των απορριμμάτων στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που χρεώνουν για 25 χρόνια τους ΟΤΑ με δυσβάστακτα τέλη εισόδου. Αντ’ αυτού η ΠΟΕ-ΟΤΑ προτείνει ένα «πράσινο, ρεαλιστικό, εναλλακτικό σχέδιο που βασίζεται στο τρίπτυχο: πρόληψη - ανακύκλωση- κομποστοποίηση». Σύμφωνα με την ΠΟΕ ΟΤΑ το σχέδιο αυτό είναι πολύ πιο οικονομικό και για την υλοποίηση του επαρκούν οι διαθέσιμοι εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι.

Στο πλευρό της ΠΟΕ-ΟΤΑ βρίσκεται και η ΑΔΕΔΥ, συμπαραστεκόμενη «στον αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις» και καταδικάζοντας «τις προσπάθειες του ΕΣΔΚΝΑ να εκχωρήσει τις αρμοδιότητες της διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων σε ιδιώτες». «Η επιλογή αυτή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό των κατοίκων του Λεκανοπεδίου» επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ.

Από την πλευρά του ο ΕΣΔΚΝΑ, απαντά ότι το πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει επιτέλους να λυθεί και ότι η όποια καθυστέρηση εξυπηρετεί συντεχνιακά συμφέροντα. Μάλιστα, τονίζει, σε σχετική ανακοίνωση, ότι η καθυστέρηση στην υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα της Αττικής, που είναι νόμος του κράτους από το 2003, «εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα κάποιων, είτε τοπικών, είτε συνδικαλιστικών, συντεχνιών».

«Ο ΕΣΔΚΝΑ έχει την υποχρέωση να έχει σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων του Νομού. Μέχρι σήμερα το υπάρχον σύστημα ρίχνει εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων ετησίως μόνο στο ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής με τις γνωστές περιβαντολογικές και άλλες δυσμενείς σε βάρος πολιτών της Δυτικής Αττικής συνέπειες» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: